Beleggen of sparen naast een uitkering?

Zo werkt beleggen of sparen met een uitkering

Wat kan ik het beste doen met mijn geld?

Droom jij van een extra spaar- of pensioenpotje voor de toekomst? Kijk dan eens of sparen of beleggen naast je uitkering iets voor je is. Of misschien wil en kan je dit allebei. Natuurlijk is iedere (financiële) situatie anders maar met een beetje creativiteit, overzicht van je inkomsten en uitgaven kun je al een heel eind komen. Met de huidige pensioenfondsen is het nog maar de vraag of je wel je volledige pensioen krijgt uitgekeerd. En het is nog maar de vraag of jij (premievrij) pensioen opbouwt tijdens je WIA uitkering.

Premievrije pensioenopbouw

Bekijk ook mijn blog over premievrije pensioenopbouw om te kijken of jij daar recht op hebt. Veel mensen met een WIA bouwen helaas geen pensioen meer op. Dan is het tijd om zelf in actie te komen en bekijken wat er voor jou mogelijk is. In dit blog ligt de nadruk op beleggen omdat ik met deze informatie mijn opgedane kennis graag met je wil delen zodat je er net als ik je voordeel mee kunt doen.

Let op: dit geldt niet voor een bijstandsuitkering! Daar moet je alle inkomsten en vermogen doorgeven aan de gemeente!

Ik heb zelf veel gehad aan het boek Blondjes beleggen beter waarbij je stap voor stap heel gemakkelijk krijgt uitgelegd hoe beleggen werkt en hoe jij de 1e stappen kunt maken naar beleggen voor de toekomst. Je kunt deze hier kopen of in de bieb lenen.

Waarom beleggen?

 • Omdat je het rendement uit beleggen zelf mag houden en je dus niet gekort wordt op je uitkering! Alle winst mag je houden!
 • Geld sparen op de bank levert niks meer op en kost je zelfs geld.
 • Niet iedereen met een WIA uitkering bouwt pensioen op (pensioengat). Je kan door (pensioen) beleggen zorgen voor je eigen oudedagsvoorziening (lange termijn beleggen) naast je AOW. Je hebt zelfs recht op belastingvoordeel omdat je geen belasting hoeft te betalen over het bedrag dat je belegt voor je pensioen.
 • Beleggen is niet meer alleen voor rijke oude mannen weggelegd dus jij kan er ook van meeprofiteren.
 • Het is tegenwoordig een stuk gemakkelijker en laagdrempeliger om er online mee te starten.
 • Door langdurig te beleggen in indexfondsen loop je het minste risico.

Is sparen verstandig?

Ik heb zelf jaren gespaard om er nu achter te komen dat mijn spaargeld door inflatie en de bijna negatieve rente niks meer oplevert. Ik besloot het roer om te gooien en mij te laten adviseren over beleggen. En dat heeft resultaat gehad! De resultaten met beleggen zijn niet te vergelijken met de beschamend lage rente die je van de bank krijgt. Omdat er zoveel mogelijk is op dit gebied zal ik de meer algemene informatie met je delen en natuurlijk ook mijn persoonlijke ervaring hiermee.

Natuurlijk is het verstandig om altijd een noodbuffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven! Ik wil in dit blog jou kennis laten maken met de mogelijkheid om naast sparen ook een gedeelte te beleggen. Na het lezen van deze blog kun jij zelf aan de slag en je keuze maken voor de toekomst.

Waar ik zelf in beleg

Ik beleg iedere maand in dit beleggingsfonds: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) bij mijn broker DEGIRO. Ik heb dus een beleggingsrekening geopend bij DEGIRO. Door te beleggen in dit fonds van Vanguard beleg ik in 1 keer in een paar duizend bedrijven tegelijkertijd . Dit heet een ETF fonds. De reden dat ik voor DEGIRO heb gekozen is dat zij de laagste kosten hanteren, en dat je per maand 1 keer gratis aandelen kunt kopen en verkopen via de gratis kernselectie en het eenvoudig is om een rekening te openen.

DEGIRO heeft op hun site een vergelijking staan waarbij je kunt zien dan dat het kopen van aandelen bij DEGIRO het goedkoopst is en zij echt de laagste kosten hanteren ten opzichte van andere brokers.

Vergelijking kosten ETF’s

Op de site van DEGIRO bij ‘tarieven’ kun je zien dat DE GIRO in vergelijking met andere brokers als goedkoopste uit de bus komt en dus de laagste kosten vraagt.

met een uitkering beleggen: kosten vergelijken
met een uitkering beleggen: kosten vergelijken ETF’s DEGIRO

Disclaimer: met beleggen kun je (gedeeltelijk) je inleg verliezen.

Hoeveel mag je sparen of beleggen met een WIA uitkering?

Heb je een WIA uitkering, WW, Wajong of WAO uitkering? Dan wordt het vermogen dat je bezit niet gekort op je uitkering. Met vermogen wordt bijvoorbeeld bedoeld je (overwaarde op) eigen huis, spaargeld, beleggingen, contant geld, (pensioen) verzekeringen die afgekocht kunnen worden en auto’s. Je hoeft dus met een van bovenstaande uitkeringen niet bang te zijn dat je uitkering in gevaar komt. Dit komt doordat jij net als alle werknemers en werkgevers netjes premie hebt afgedragen toen je nog aan het werk was.

Heb je een bijstandsuitkering? Dan worden de inkomsten uit vermogen wel meegerekend en moet je dus al je vermogen melden bij de gemeente.

sparen of beleggen
sparen of beleggen

Beleggen belasting

Voor de Belastingdienst mag je in 2021 per persoon tot 50.000 euro belastingvrij sparen of beleggen per persoon. Heb je een fiscale partner dan mag je zelfs tot 100.000 euro gezamenlijk hebben zonder dat je belasting hoeft te betalen. Alle bedragen boven die grens zijn dus belastingvrij maar boven die grens zul je wel belasting gaan betalen. Je moet je spaargeld en beleggingen dus wel doorgeven aan de Belastingdienst wanneer je de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting invult.

Het UWV kijkt niet naar je vermogen uit sparen en beleggen dus je kunt dan je volledige uitkering behouden. Dit komt omdat sparen en beleggen niet gezien worden als inkomsten uit arbeid (box 1) maar als rendement op vermogen (box 3). Het UWV kijkt dus alleen naar inkomsten uit arbeid (box 1).

Sparen of beleggen?

Heb jij de mogelijkheid om te sparen of te beleggen naast je uitkering? Kijk dan eens naar geld dat je kunt missen om te sparen of beleggen. Of je liever wilt sparen of beleggen is afhankelijk van een aantal zaken:

 • Wil je een bepaald risico lopen of kies je voor volledige zekerheid?
 • Tot wanneer kun je het geld missen?
 • Wat is het doel van het sparen of beleggen?

Wanneer sparen?

Hoeveel van je spaargeld beleggen?

Ben je iemand die het liefst zo min mogelijk risico neemt dan is sparen natuurlijk meer geschikt dan beleggen. Verwacht je het geld binnen een bepaalde (korte) periode te moeten gebruiken? Ook dan heeft sparen de voorkeur. Wil je sparen met bepaald doel voor ogen zoals een spaarrekening voor de kids of noodpotje/ buffer voor bijvoorbeeld een andere auto, wasmachine, koelkast enz.? In dat geval is het ook handiger om daarvoor te sparen. Ga naar de Bufferberekenaar van het NIBUD om uit te rekenen hoeveel je als noodbuffer het beste kunt aanhouden.

Wanneer beleggen?

Waarom beleggen in plaats van sparen?

Geld beleggen doe je met geld dat je het liefst jaren kunt missen. Levert een belegging een periode weinig tot niets op, moet je hierdoor niet in grote financiële problemen terecht komen. Het is nog altijd de bedoeling dat je je vaste lasten kunt blijven betalen ook al ben je aan het beleggen. Ben je van plan om van een gedeelte van je spaargeld te beleggen? Het is dan verstandig om eerst te sparen voor een noodpotje zoals hierboven beschreven. Heb je naast die noodbuffer nog extra geld, dan zou je dit geld kunnen gebruiken om te gaan beleggen.

Disclaimer: Ik ben geen spaar- of beleggingsexpert. Ik deel gewoon mijn ervaringen, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat is beleggen?

Je legt geld voor een langere of kortere tijd vast om er meer geld van te maken in de toekomst (investering). Het principe is dat je een aandeel koopt wanneer die goedkoop is en weer verkoopt wanneer die in waarde is gestegen. Met beleggen hoop je een financieel goed rendement te krijgen in de toekomst. Een belegging biedt geen garanties voor de toekomst omdat je beleggen doet in een bepaald bedrijf, bedrijven of markt waarbij je niet kunt voorspellen hoe zij gaan presteren in de toekomst.

In een ideale situatie zou je het liefst zo jong mogelijk met beleggen kunnen beginnen. Waarom? Omdat je geld door de jaren heen meer gaat opleveren met beleggen door rendement en het rente -op rente effect. Je ontvangt dus niet alleen rendement wat je aandelen opleveren maar ook bouw je rente op je rendement op. Je kunt je voorstellen dat je een mooie spaarpot kunt opbouwen wanneer je jarenlang iedere maand een bedrag doet beleggen. Let wel: je belegt dan in stabiele beleggingsfondsen die investeren in duizenden bedrijven tegelijkertijd (indexfondsen) en je blijft de belegging vasthouden ook al gaat het niet goed met de economie.

Beleggen voor beginners

Waar in beleggen als beginner?

Je kunt bij een bank zoals ING of Rabobank je geld laten beleggen. Omdat daar meer kosten aan verbonden zijn is het slimmer om zelf een rekening te openen bij DEGIRO. In mijn blog DEGIRO rekening openen: hoe doe je dat?’ leer jij hoe je stap voor stap een rekening opent bij mijn favoriete broker DEGIRO.

Tegenwoordig is beleggen behoorlijk eenvoudig om in te stappen. Iedereen kan het doen alleen moet je wel enige kennis hebben waarin je wilt beleggen. Omdat je beleggen misschien heel spannend vindt en niet weet waar je moet beginnen gaan we stap voor stap kijken naar de mogelijkheden. Laten we starten met beleggen in aandelen en obligaties.

Beleggen in aandelen

Wanneer je belegt in aandelen heb je een waardepapier waarbij je als ‘aandeelhouder’ een beetje mede eigenaar wordt van het bedrijf of bedrijven waarin je belegt. Je krijgt dus toegang tot bepaalde rechten en verantwoordelijkheden binnen het bedrijf of bedrijven.

Je wilt met deze aandelen je eigen geld laten groeien door deze goed presterende bedrijven en dus stijgende aandelenkoers. Of je krijgt een gedeelte van de winst van het bedrijf in de vorm van dividenduitkering. Dividend is een stukje van de winst dat je kunt krijgen van een bedrijf. Als je belegt in aandelen dan heb je ook recht om mee te beslissen over het bedrijf of bedrijven waarin je belegt tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Waarom beleggen in aandelen?

Omdat aandelen meer en betere rendementen opleveren dan de bank je geeft als beloning voor het hogere risico dat beleggen met zich meebrengt. Je kunt de risico’s zo klein mogelijk maken. Zie ook paragraaf ‘Hoe kun je risico’s verkleinen?’

Beleggen in obligaties

Hiermee wordt bedoeld dat je geld uitleent aan de overheid of grote onderneming. Je ontvangt van het geld dat je hebt uitgeleend een obligatiebewijs. Je hebt dus een lening verstrekt in de vorm van een obligatiebewijs. De overheid of bedrijf kan ervoor kiezen om geld te lenen omdat ze een grote investering gaan doen waar ze veel geld voor nodig hebben. Een obligatie heeft meestal een lange looptijd dus dat betekent dat je geduld moet hebben voordat je het terug krijgt. Je ontvangt meestal jaarlijks een rentevergoeding over het bedrag dat je hebt uitgeleend.

Waarom beleggen in obligaties?

Omdat obligaties minder schommelen dan aandelen. Je kunt obligaties kopen om de schommelingen van je aandelen te compenseren. Obligaties zorgen voor stabiliteit en meer zekerheid wanneer je die aanschaft naast aandelen en wanneer het een keer wat minder goed loopt met je aandelen. Als je niet weet hoeveel obligaties je het beste kunt kopen naast je aandelen kun je deze vuistregel toepassen: wanneer je 30 jaar bent koop je 30% obligaties ten opzichte van je aandelen.

Aandelen kopen: hoe werkt dat?

Aandelen en obligaties worden gekocht en verkocht op een effectenbeurs tegen een bepaalde koers. De koers betekent het bedrag waarvoor je het aandeel koopt of verkoopt. Gaat het financieel goed met het bedrijf of bedrijven dan zie je dat terug in de waarde van je aandeel omdat die dan stijgt door de koers.

Je kunt tegenwoordig gemakkelijk digitaal en online beginnen met beleggen in aandelen. Dit doe je door je aan te melden bij een ‘broker’. Een broker kun je zien als een platform bij wie je een beleggingsrekening opent en zelf kunt gaan beleggen. Je hebt verschillende brokers zoals je eigen bank die je geld voor jou beleggen of brokers bij wie je zelf actief kunt gaan beleggen zoals DEGIRO en Binck. Bij een broker zoals DEGIRO moet je zelf iedere maand (of wanneer je maar wilt) een bedrag beleggen en de keuze maken waarin je wilt beleggen. Bij een bank kun je dit uitbesteden en bepaalt de bank waarin belegd wordt en hoef je dit niet zelf iedere keer te bedenken.

Voordelen om te gaan beleggen bij een bank die voor jou belegt:

 • Je geld wordt door beroepsmatige beleggers belegd die er verstand van hebben.
 • Je hebt er zelf geen omkijken naar en geeft dus extra rust.

Nadelen om te gaan beleggen bij een bank die voor jou belegt:

 • Je betaalt een jaarlijkse vergoeding aan deze broker wat ongunstig is voor je rendement. Dit betekent dat je dus een stuk minder overhoudt dan dat je doet beleggen in eigen beheer.
 • Je hebt zelf weinig invloed op hetgeen waar je in gaat beleggen.
sparen of beleggen met een uitkering: beleggen voor beginners
sparen of beleggen met een uitkering: Beleggen voor beginners

Zelf beleggen: hoe doe je dat?

Heb je een beleggingsrekening geopend bij een broker waarbij je zelf gaat beleggen? Je krijgt dan een eigen account waarin je zelf kunt kiezen tussen de verschillende beleggingsfondsen. Heb je een keus gemaakt dan kun je beginnen met aandelen te kopen of verkopen. Je broker zorgt automatisch dat je opdracht op de beurs terechtkomt. Soms kun je door invullen van korte vragenlijsten bij je broker op weg geholpen worden welke aandelen bij je passen. Houd er rekening mee dat jijzelf verantwoordelijk blijft voor de keuzes die je maakt! Je kunt je bank of broker dus niet voor de rechter slepen wanneer je aandelen het een tijdje niet goed doen.

Voordelen om zelf te gaan beleggen bij een broker:

 • Je kunt zelf precies kiezen welke aandelen je gaat kopen.
 • Er zijn vaak veel verschillende beleggingsfondsen van diverse beleggingsaanbieders.
 • Lagere kosten omdat je geen vergoeding hoeft te geven aan de bank die voor jou doet beleggen.

Nadelen om zelf te gaan beleggen bij een broker:

 • Naast je eigen bankrekening moet je ook een aparte beleggingsrekening openen.
 • Het kan in het begin wat overweldigend zijn en tijd kosten wanneer je je aanmeldt en aandelen koopt bij een broker omdat alles nieuw is.

Wanneer is het beste moment om aandelen te kopen?

Er is geen goed of slecht moment om te starten met beleggen.

Ik ga er in dit blog vanuit dat je net wilt starten met beleggen voor de lange termijn en voor zoveel mogelijk zekerheid gaat. Is dit het geval dan krijg je de hoogste opbrengst door gewoon te beginnen met beleggen ook al staat de koers hoog, en voor lange termijn je aandelen vast te houden. Je kunt de markt niet zelf beïnvloeden maar je kunt wel gebruik maken van de lange tijd dat je je aandelen laat staan zodat ze meer waard worden. Belangrijk is het dat je het beste niet meer naar de aandelen om kijkt zodat je niet in de verleiding komt om je aandelen te verkopen bij een slechte periode.

Wat is een goed startbedrag om te beleggen?

Een goed startbedrag voor de meeste winst is vanaf duizend euro.

Maar je kunt al beleggen voor een paar tientjes per maand. Ga je voor meer winst dan hoe hoger het bedrag hoe beter. Dat ligt aan welke aandelen je koopt en kun je zelf uitkiezen. Per aandeel is de prijs verschillend.

Welke aandelen kopen: tips

Hoe kan ik het beste beleggen?

Wil je er helemaal geen omkijken naar hebben dan kun je gaan beleggen via je bank. Wil je de laagste kosten dan kun je dit zelf doen via een broker zoals DEGIRO of Binck. Je kunt ervoor kiezen om losse aandelen bij een bedrijf te kopen, bijvoorbeeld je koopt een aandeel in een autobedrijf zoals Tesla. Je kunt ook kiezen voor indexfondsen (ETF’s )waarbij je belegt in meerdere bedrijven tegelijkertijd.

Tip 1: beleg niet in 1 bedrijf

Als je net begint met beleggen is het niet aan te raden om in slechts 1 bedrijf te beleggen.

Waarom niet?

 • Je hebt in het begin nog geen idee wat je precies aan het doen bent en als je voor zo weinig mogelijk risico wilt kiezen dan is aandelen kopen in 1 bedrijf nogal risicovol en zijn de kosten relatief hoog.
 • Omdat je beter op meer paarden kunt wedden dan op slechts 1. Je wilt dan het liefst beleggen in een beleggingsfonds die wereldwijd verschillende bedrijven onder de paraplu heeft. Dan loop je minder risico om geld te verliezen. Presteert 1 van die bedrijven minder dan wordt die vervangen door een ander beter presterend bedrijf en compenseren de andere bedrijven de slechte prestaties van het slechtlopende bedrijf.

Tip 2: verspreid risico’s en houdt de kosten laag

Je krijgt het meeste rendement wanneer je zorgt voor goede risicospreiding en dat je de (transactie) kosten laag houdt.

Dit betekent dat je in een indexfonds kunt beleggen die wereldwijd duizenden bedrijven vertegenwoordigt (minste risico). Je kunt de (transactie) kosten die beleggen kost per keer dat je een aandeel koopt verlagen door bij een broker (het platform waar jij je beleggingsrekening opent) te gaan, die lage kosten hanteert. DEGIRO behoort dus tot 1 van de brokers met de laagste kosten!

Tip 3: beleggen in indexfondsen (ETF’s)

Ga beleggen in indexfondsen (ETF’s)

Zoals hierboven vermeld is een indexfonds een beleggingsfonds waar tot een paar duizend bedrijven in zitten en dus veel aandelen in vertegenwoordigd zijn (minst risicovol). Met deze vorm van beleggen hoef je geen verstand te hebben van de bedrijven en de markt. Je kunt al voor een paar euro aandelen in zo’n indexfonds kopen.

Misschien ken je de AEX index wel? Deze vertegenwoordigt de 25 grootste bedrijven die op de beurs van Amsterdam genoteerd zijn. Omdat het hier gaat om 25 bedrijven zou mijn voorkeur hier niet naar uitgaan. Kijk eens naar de Vanguard S&P500 en de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL). Dit zijn beiden 2 bewezen indexfondsen met goede rendementen.

Laagste kosten beleggen in indexfonds

Wanneer je gaat beleggen in een indexfonds heb je de minste kosten. Als je aandelen gaat kopen krijg je te maken met transactiekosten om te mogen kopen of verkopen. Dit is ongunstig voor je rendement. Met beleggen in een indexfonds zorg je dat de kosten laag blijven. Bij DEGIRO kun je maandelijks 1 keer gratis aandelen uit de kernselectie van DEGIRO kopen en verkopen. Je betaalt hiervoor dus geen transactiekosten wat gunstig is voor je rendement. Wil je aandelen kopen die niet te verkrijgen zijn in de kernselectie van DEGIRO dan betaal je daar wel transactiekosten voor.

Disclaimer: met beleggen kun je (gedeelte) van je inleg verliezen.

Beleggen indexfonds iedere maand of wanneer je maar wilt

Als laatste voordeel zou ik willen melden dat wanneer je belegt in een indexfonds voor de lange termijn, jij je niet bezig hoeft te houden met het kiezen van het juiste moment om het aandeel te kopen. Omdat jij belegt voor de lange termijn maakt het voor je rendement minder uit of je wacht met kopen totdat ze super gezakt zijn en goedkoop zijn. Je belegt gewoon iedere maand met een bedrag dat je kunt missen en koopt iedere maand dus aandelen.

Tip 4: extra beleggen voor je pensioen

Ga extra geld beleggen voor je pensioen

Wil je zelf een bedrag bij elkaar sparen voor je pensioen? Kijk dan eens naar de mogelijkheid om een pensioen beleggingsrekening te openen. Een belangrijk voordeel is dat je belastingvoordeel krijgt doordat je de inleg kunt verminderen op je inkomstenbelasting. Je hebt dus jaarlijks een zogeheten ‘fiscaal vrije ruimte’ waarbij je belastingvrij mag sparen of beleggen voor je pensioen. Bij Brand New Day kun je bekijken hoeveel je per jaar belastingvrij extra kunt beleggen voor je pensioen. Daarnaast kun je bij Brand New Day gemakkelijk online een pensioen beleggingsrekening openen.

Een ander voordeel is dat het niet verplicht is om ieder jaar geld in te leggen in de beleggingsrekening. Heb je een jaar geen geld over om extra te beleggen voor je pensioen dan hoef je dit dus niet te doen.

Een nadeel is dat dit geld vaststaat voor langere tijd en je er niet zomaar aan kunt komen.

Tip 5: beleggen met wisselgeld

Hoe beleggen met weinig geld?

Wist jij dat je kunt beleggen met je wisselgeld? Je kunt om te beginnen oefenen om kleine bedragen te beleggen.

Kijk op deze app Peaks die het mogelijk maakt om te beleggen met wisselgeld. Dus wanneer je een kopje koffie koopt en je pint een bedrag van 2,50 euro rond deze app het bedrag af op hele euro’s. In dit geval zou 0,50 eurocent opzij gezet worden door Peaks waarna zij dit beleggen in indexfondsen. Het is een leuke manier om te beginnen met beleggen. Voordeel is dat je zelf niet actief hoeft te beleggen en het voor je wordt gedaan. Nadeel is dat het relatief duur is vanwege fondskosten en servicefee’s. Maar vanwege het gebruiksgemak zeker de moeite waard om te overwegen.

Andere vormen van beleggen

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een fonds of bedrijf waar je in kunt beleggen. Je kunt bijvoorbeeld aandelen kopen in goud, vastgoed en cryptomunten zoals de bitcoin enz. Omdat ik beperkt budget heb en het voor mijzelf overzichtelijk wil houden heb ik mij verder nog niet verdiept in de bovengenoemde aandelen. Ik ben zelf nogal risico vermijdend dus ik beleg alleen in aandelen die ik begrijp en de minste risico’s hebben.

Risico’s van beleggen

Je zult altijd rekening moeten houden met een verlies van je ingelegde geld. Zeker op korte termijn is dit goed mogelijk. Echter, als je jarenlang in een bewezen indexfonds belegt zoals hierboven vermeld dan wordt het risico een stuk kleiner daar de beurs zich altijd wel weer herstelt. Het probleem is vaak juist dat mensen bij een slechte periode of beurscrash in paniek hun aandelen gaan verkopen met grote verliezen tot gevolg. Het is juist dan belangrijk om rustig te blijven en dan juist niet te verkopen maar gewoon te blijven doorgaan met beleggen in het indexfonds. Houd het hoofd koel en raak niet in paniek!

Hoe kun je risico’s verkleinen?

 • Beleg met geld dat je kunt missen en zorg dat je een nood spaarpot of buffer hebt.
 • Beleggen in een indexfonds (ETF): zorgt voor een wereldwijde spreiding met minste risico en kosten.
 • Beleg ook een kleiner gedeelte in obligaties: leveren minder rendement op maar zijn stabieler.
 • Beleg voor de lange termijn: denk bijvoorbeeld aan 20 jaar of meer. Voor zo’n lange tijd maak je gebruik van de stijgende koers.

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Dit kost jou niks! (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop vertrouwen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Wanneer je gebruik maakt van deze links voor je aanmelding of aankoop? Dank je! Op die manier help je aan het in leven houden van deze website.

Banenafspraak: wat is het en hoe werkt het?

Banenafspraak 2021

Heb jij al eens gehoord van de indicatie banenafspraak? Een banenafspraak is er om mensen met een beperking op weg naar werk te helpen. Lijkt jou dit ook interessant? In dit blog lees je wat het inhoudt en of jij er ook voor in aanmerking komt.

Lees in mijn blog Wia uitkering en werken alles waar je op moet letten wanneer je weer gaat beginnen met werken.

Wat is een indicatie banenafspraak?

Voor mensen met een arbeidsbeperking is het vaak lastiger om een (betaalde) baan te krijgen. Regelmatig belanden zij op een sociale werkplek of doen zij vrijwilligerswerk.

 • Deze indicatie banenafspraak is in het leven geroepen door het kabinet en sociale partners (werkgevers en werknemers) . In het sociaal akkoord is overeengekomen dat ze meer banen willen creëren bij reguliere werkgevers voor mensen met een arbeidsbeperking.
 • Het is een verklaring die iemand met een arbeidsbeperking kan krijgen wanneer deze zelfstandig kan werken voor een gewone werkgever, maar niet in staat is om zelf het minimumloon te kunnen verdienen.
 • Volgens de Banenafspraak werk je dan minstens 25,5 uur per week.
 • Je werkt bij een Banenafspraak voor een ‘echte ‘werkgever dus geen sociale werkplek of vrijwilligerswerk.
 • De werkgever waar iemand met arbeidsbeperking gaat werken krijgt een compensatie (loonkostensubsidie) voor het verschil tussen het minimumloon en loonwaarde. Het kan dus interessant zijn om een werkgever te attenderen op deze loonkostensubsidie. Waarom? omdat het dan stuk aantrekkelijker wordt om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen als de werkgever daar een vergoeding voor krijgt. De organisatie kan de loonkostensubsidie aanvragen bij de gemeente waar de persoon met de arbeidsbeperking is ingeschreven.
 • Loonwaarde van de indicatie Banenafspraak wordt ieder jaar voor de werknemer bepaald. De hoogte van de subsidie wordt gebaseerd op deze loonwaarde.
 • Je kunt de Banenafspraak zien als een arbeidscontract tussen een werkgever met iemand met een arbeidsbeperking die niet in staat is het minimumloon zelfstandig te verdienen.

Onderstaande video van het UWV geeft in het kort weer wat de Baanafspraak inhoudt.


Wie vallen er onder de wet Banenafspraak?

 1. Mensen die voor 31 december 2014 een WSW indicatie kregen en een dienstverband hadden. Dit is een sociale werkvoorziening voor mensen die niet onder normale omstandigheden kunnen werken vanwege een verstandelijke, lichamelijke of psychische aandoening. Vanaf januari 2015 is het niet meer mogelijk om een WSW indicatie aan te vragen.
 • Personen die onder de Participatiewet vallen met een beperking. De Participatiewet is in het leven geroepen om meer mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen. De werkgevers worden hierin gestimuleerd door vergoeding vanuit de gemeente of UWV zoals loonsubsidie.
 • Kandidaten die vallen onder een WIW of ID regeling. Dit zijn oude regelingen voor bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
 • Wajongers die arbeidsvermogen hebben. Met arbeidsvermogen wordt iemand bedoeld die bijvoorbeeld 3 uur per dag zou kunnen werken.
 • Voormalige leerlingen uit praktijkonderwijs (pro) en voortgezet speciaal onderwijs (vso) die een schriftelijke aanmelding bij het UWV hebben gedaan.
 • De mensen die tijdens hun opleiding of voor hun 18e verjaardag een medische beperking kregen vóór hun 18e verjaardag. Door de banenafspraak hebben zij de mogelijkheid gekregen om het minimumloon te verdienen.

De banenafspraken gelden dus niet alleen voor mensen met een Wajong uitkering (wajongers) !

Wat is de doelgroep Banenafspraak?

Met een doelgroep Banenafspraak wordt een doelgroepregister bedoeld waar mensen met een arbeidsbeperking in staan geregistreerd die voldoen aan de banenafspraken criteria.

Het doelgroepregister wordt beheert door het UWV. In het doelgroepregister staan dus de mensen die een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dit kan zijn door hun ziekte of beperking.

Waarom een doelgroepregister?

De gegevens uit het doelgroepregister zijn nodig voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om te controleren of werkgevers zich houden aan de extra banen die zij moeten creëren. In het doelgroepregister kunnen werkgevers die vallen onder banenafspraken opzoeken of jij in het doelgroepregister staat.

Wet banenafspraak en quotum: wat is dat?

In het sociaal akkoord van 2013 is afgesproken dat werkgevers tot 2026 het doel hebben om 125.000 extra banen vrij te maken voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit zijn 25.000 mensen met een arbeidsbeperking die voor werkgevers uit de sector Overheid kunnen werken.

Quotumheffing

Een quotumheffing (1 april 2015) is bedoeld als stok achter de deur voor werkgevers wanneer zij het gestelde doel (=aantal extra banen) niet halen.

Onze regering kan dan een quotumheffing invoeren voor de werkgever die niet voldoende extra banen heeft vrijgemaakt voor mensen met een arbeidsbeperking.

Werkgevers moeten dan een soort boete betalen voor de niet ingevulde werkplekken. Deze quotumheffing geldt alleen voor werkgevers vanaf 25 medewerkers in dienst.

Wie kan een Indicatie banenafspraak aanvragen?

Zowel een werkgever als iemand met een een arbeidsbeperking die voldoet aan bovengenoemde criteria (Participatiewet en minimumloon niet kunnen verdienen) kan een indicatie banenafspraak aanvragen. Deze mensen met een arbeidsbeperking worden dan opgenomen in het doelgroepregister. De mensen met een arbeidsbeperking die opgenomen zijn in het doelgroepregister kunnen dan vanuit een baanafspraak geplaatst worden bij een werkgever die is aangemeld voor een baanafspraak.

Op de site van het UWV kan een werkgever via het document ‘De Indicatie banenafspraak’ meer info verkrijgen. Heb je een arbeidsbeperking en wil je als burger zelf een indicatie banenafspraak aanvragen? Dit kan door een Beoordeling arbeidsvermogen aan te vragen.

Komen mensen met een WIA -uitkering in aanmerking voor de doelgroep Baanafspraak?

Helaas vallen mensen met een WIA uitkering op dit moment nog buiten de boot voor de doelgroep Baanafspraak. Of ze moeten zijn opgenomen in het doelgroepregister.

Waarom er geen baanafspraken zijn voor mensen met een WIA uitkering is mij een raadsel. In de praktijk betekent dit dus dat iemand met een WIA uitkering met dezelfde kwalificaties ten opzichte van iemand met een Wajong uitkering niet mag worden aangenomen voor de vacature die valt onder de Baanafspraken. De Wajonger heeft dus in dit voorbeeld voorrang op die vacature.

Werkfit traject

Wil je met je WIA uitkering toch gaan re-integreren en kans maken op een leuke baan? Kijk dan of het Werk &Fit traject iets voor jou is. Je kunt dit traject bij het UWV aanvragen. Er zijn verschillende bureaus die samenwerken met het UWV waar je zelf uit mag kiezen. Het doel is om te werken aan jou weer werkfit te maken voor een betaalde baan. Het voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld snuffelstages bij bedrijven mag lopen of dat je samen kijkt naar een proefplaatsing bij een werkgever. Je hebt dan al 1 voet tussen de deur bij het bedrijf en als de werkgever tevreden met je is misschien een kans hebt om aangenomen te worden.

Wil jij wel in aanmerking komen voor die Baanafspraak en heb jij een WIA uitkering?

Vraag een jurist via bijvoorbeeld je rechtsbijstandverzekering, vakbond of Juridisch Loket om hulp . Vraag of uitgezocht kan worden of er sprake is van discriminatie (waarom een Wajonger wel en een WIA uitkeringsgerechtigde niet) en kijk of en welke stappen er ondernomen kunnen worden. Hoe meer mensen hier bezwaar tegen maken hoe beter de kansen dat dit verschil in de toekomst wordt recht getrokken.

banenafspraak
banenafspraak

Wil je weten of je bent opgenomen in het doelgroepregister?

Log dan in met je DIGID code op de site van het UWV bij ‘MijnUWV’ bij je ‘persoonlijke gegevens’. Klik bij het ‘Doelgroepregister’ op ‘controleren’. Staat er ‘Ja’ bij dan val je onder het doelgroepregister. Staat er ‘Nee’ dan val je er buiten.

Voordelen indicatie banenafspraak

Er zijn meerdere voordelen wanneer je een indicatie hebt voor een baanafspraak. Deze voordelen worden hieronder besproken.

Banenafspraak vacatures

Val jij volgens de banenafspraak criteria binnen het doelgroepregister? Dan kun jij voor verschillende vacatures in aanmerking komen waarvoor je anders niet in aanmerking zou komen.

Je zou kunnen zeggen dat jij voorrang hebt op de mensen die ook in hetzelfde schuitje zitten maar niet voor een baanafspraak in aanmerking komen.

Tijdens het solliciteren kun jij werkgevers attenderen op deze baanafspraak en dat jij daaronder valt. Wijs de werkgever op de voordelen van het in dienst nemen van iemand die onder de baanafspraak/ doelgroepregister valt. Hieronder vindt je de voordelen die een werkgever heeft wanneer jij onder de banenafspraak categorie valt.

Voordelen werkgever

Je kunt de werkgever onderstaande voordelen meegeven als extra motivatie om jou in dienst te nemen:

No-risk polis

Dit is een regeling waarbij de werkgever financiële voordelen krijgt als deze jou in dienst neemt zoals:

 1. een ziektewetuitkering wanneer jij ziek wordt
 2. het niet hoeven te betalen van een hogere premie wanneer je in de Ziektewet of WGA komt.

Loonkostenvoordeel

Met het Loonkostenvoordeel (LKV) krijgt een werkgever een tegemoetkoming wanneer deze 1 of meer werknemers aanneemt die een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dit zijn:

 • werknemers met een arbeidsongeschiktheidsuitkering;
 • oudere werknemers met een uitkering;
 • werknemers met een arbeidsbeperking.

Er bestaat ook een Loonkostenvoordeel (LKV) wanneer een werkgever een werknemer kan herplaatsen in een aangepaste of nieuwe functie wanneer de werknemer ziek of arbeidsongeschikt is geworden.

Vergoeding voor aanpassingen op werkplek:

Heb jij hulpmiddelen nodig ter ondersteuning van je werk? Je bent bijvoorbeeld blind of doof en hebt een gebarentolk of aangepaste auto nodig? Geef dan bij de werkgever aan dat je recht hebt op deze voorzieningen die door het UWV betaald worden. Alweer een extra pluspunt om jou aan te nemen! Koop deze hulpmiddelen dus niet op eigen kosten maar vraag een vergoeding aan bij het UWV. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een hulpmiddel vergoed te krijgen wanneer je geen uitkering van het UWV ontvangt.

Je moet wel aan algemene voorwaarden voldoen. Deze staan vermeld op de site van het UWV.

Jobcoach

Je kunt wanneer je net begint bij je nieuwe werkgever gebruik maken van een interne of externe jobcoach. De werkgever kan hiervoor subsidie krijgen wanneer deze een interne jobcoach regelt. Wil je gebruik maken van een externe jobcoach dan kun je dit zelf aanvragen bij het UWV.

Deze jobcoach kan jou begeleiden tijdens de inwerkfase, meegaan naar voorbesprekingen en in zijn algemeen helpen wanneer er problemen ontstaan of onduidelijkheden zijn. De werkgever heeft er belang bij dat jij door goede begeleiding langdurig geplaatst wordt.

Banenafspraak UWV

Val jij onder de banenafspraak dan kun je vanuit het UWV, re-integratietraject of gemeente vacatures aangeboden krijgen. De gemeente verzorgt meestal het re-integratie traject of er wordt een lokaal re-integratiebureau ingeschakeld. Met een re-integratie bureau ga jij aan de slag samen met de re-integratiebegeleider om vacatures te vinden die passen bij jou. Daarna wordt gekeken of je geplaatst kan worden bij de werkgever.

Nadelen Baanafspraken

Er zijn een paar nadelen te noemen die deze regeling baanafspraken met zich meebrengt. Deze zijn:

Niet iedereen valt binnen de doelgroep.

Zoals eerder omschreven vallen mensen met een WIA uitkering niet binnen de doelgroep Baanafspraak. Hierdoor worden de kansen kleiner voor iemand met een WIA uitkering om een passende betaalde baan te vinden.

Je kunt je indicatie kwijtraken wanneer je door de werkgever in vaste dienst met regulier salaris wordt aangenomen.

Omdat de werkgever jou in vaste dienst aanneemt zijn er minder plekken beschikbaar volgens de quotumwet waardoor deze een boete riskeert.

Complexe regelgeving

Het realiseren van een plaatsing van iemand die valt onder de Baanafspraak is moeilijk. Werkgevers die bijvoorbeeld financieel in zwaar weer zitten zijn gedwongen om mensen uit de Baanafspraken aan te nemen. Aan de andere kant moeten vaste mensen worden ontslagen. Dit valt toch moeilijk uit te leggen als werkgever?

Werkgevers mogen medewerkers die voor 2013 onder Banenafspraken vielen niet meetellen.

Dit betekent dat de werknemers uit het Doelgroepregister die voor 2013 in dienst kwamen niet meetellen volgens de quotumwet. De werkgever kan dus een boete krijgen als deze niet voldoende extra arbeidsplaatsen heeft.

Wat is een kennisdocument banenafspraak?

In het kennisdocument banenafspraak en quotumregeling staan de hoofdlijnen weergegeven en geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Er zijn pas nieuwe wijzigingen doorgevoerd. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

 • Je kunt je tegenwoordig uit het doelgroepregister laten uitschrijven onder bepaalde voorwaarden. Dit wordt bepaald door het UWV.
 • Tot je AOW leeftijd kan de registratieduur in het doelgroepregister verlengd worden.
 • De quotumheffing wordt opgeschort tot 2022. Dit heeft te maken met de vereenvoudiging van de Wet banenafspraak.

WIA keuring: goed voorbereid naar het spreekuur

Uitnodigingsbrief van UWV voor WIA uitkering

Je krijgt een brief van het UWV met een uitnodiging voor de WIA keuring. Deze brief krijg je als je binnen 2 jaar ziekte en re-integratieinspanningen nog niet aan het werk kunt. Je mag dan een WIA uitkering aanvragen. Je vraagt een WIA uitkering aan als je nu minder verdient dan op jouw 1e ziektedag. De WIA uitkering kun je aanvragen vanaf de 88e ziekteweek to uiterlijk de 93e ziekteweek.

In het e-book ‘Hoe overleef ik het UWV? Op weg naar een succesvolle WIA keuring’ krijg je boordevol praktische tips hoe je goed voorbereid naar de WIA (her)keuring gaat met meest haalbare (financiële)resultaat.

WIA keuring
Hoe overleef ik het UWV? Op weg naar een succesvolle WIA keuring

WIA uitkering aanvragen

In de brief van het UWV staat uitgelegd hoe je de wia uitkering kunt aanvragen. Het UWV heeft documenten nodig om tot een beoordeling te komen. Je dient deze zelf te verzamelen en naar het UWV op te sturen. In de blogpost Wia aanvragen staat uitgelegd hoe je de wia uitkering doet aanvragen.

Uitnodigingsbrief van UWV voor WIA keuring

Je krijgt na je online ingediende WIA aanvraag een nieuwe brief van het UWV. Je wordt uitgenodigd door het UWV voor een gesprek met de verzekeringsarts. Tijdens deze WIA keuring wordt gekeken of je nog zou kunnen werken. Ook kijkt UWV wat je met dit werk zou kunnen verdienen en of je in aanmerking komt voor een uitkering. Na het gesprek bij de verzekeringsarts volgt meestal een gesprek bij de arbeidsdeskundige.

Waarom is het gesprek bij verzekeringsarts van UWV belangrijk?

Zowel de uitslag van de verzekeringsarts als die van de arbeidsdeskundige zijn heel belangrijk. Aan de hand van de gesprekken bepaalt UWV of je wel of niet een WIA uitkering krijgt. Dit betekent dus wel of geen maandelijkse uitkering krijgen de komende tijd. Het UWV kijkt naar wat je met jouw beperkingen en mogelijkheden toch nog kan verdienen. Dit wordt vergeleken met je salaris voordat je ziek werkt. Hoeveel uitkering je krijgt hangt af van het verschil in inkomen tussen wat je voorheen verdiende met je baan en wat je nou zou kunnen verdienen. Betekent dit een verschil minder dan 35% dan heb je geen recht op een uitkering.

Het belang van een WIA keuring
Het belang van een WIA keuring: WIA keuring belangrijk voor (tijdelijke) financiele zekerheid

Wat gebeurt er tijdens zo’n gesprek voor de WIA keuring?

De verzekeringsarts vraagt naar je lichamelijke en/of psychische klachten. Jouw medische situatie wordt door de verzekeringsarts beoordeeld. Aan de hand van je ingestuurde documenten bij de WIA aanvraag kan de verzekeringsarts zich alvast een beeld vormen. Hoe ziet jouw situatie er nu eruit? De arts vraagt ook naar je activiteiten in het dagelijks leven. Naast het gesprek kan de arts een kort lichamelijk onderzoek uitvoeren.

In onderstaande video van het UWV is kort uitgelegd hoe het spreekuur bij de verzekeringsarts in zijn werk gaat.

Doel van het gesprek tijdens de WIA keuring

Het doel van het gesprek is niet om een diagnose te bepalen of te adviseren over je behandeltraject. Dit heeft jouw huisarts of specialist ten slotte al gedaan. De verzekeringsarts bepaalt of je naast je klachten en beperkingen toch nog (gedeeltelijk) kan werken. Daarnaast wordt gekeken of je beperkingen van tijdelijke of blijvende aard zijn.

Waarop wordt je beoordeeld voor de WIA keuring?

Het UWV kijkt of er mogelijkheden zijn voor jou om te werken. Er wordt bekeken of en in hoeverre je arbeidsongeschikt bent. Ook wordt bekeken hoeveel je met het werk zou kunnen verdienen. Het werk dat je voorheen deed telt hierbij niet mee. Had je voorheen bijvoorbeeld werk als verpleegkundige dan zou je met je beperkingen wel nog productiewerk kunnen doen. Wil je meer weten over welke verschillende uitkeringen er zijn en hoe deze berekend worden, lees dan mijn blog UWV uitkering.

Dagbesteding voorbereiden voor WIA keuring

De verzekeringsarts kijkt voor de beoordeling naar je dagbesteding aan de hand van een Functionele Mogelijkheden Lijst (FML). Vragen waar je je op kunt voorbereiden zijn:

 • Hoe ziet jouw dag eruit?
 • Wat doe je allemaal op een dag?

Je kunt je voor het gesprek alvast voorbereiden door op papier te zetten wat je precies op een dag doet. Bijvoorbeeld:

 • hoe laat je opstaat
 • wanneer en hoe laat ga je eten
 • of je tussendoor moet rusten
 • tegen welke beperkingen loop je aan gedurende de dag?

Het gaat hierbij om een gemiddelde dag gedurende de week. Als je dit lastig vindt kun je je dagindeling zelf een week bijhouden. Op die manier krijg je een algemener beeld. Je gaat dan niet alleen uit van een dag dat je over je grenzen bent gegaan maar ook wanneer je overbelast bent. Ga naar DOWNLOADS om de FML lijst te downloaden.

WIA keuring en de FML lijst
WIA keuring en de FML lijst

Wat neem je mee naar het gesprek tijdens de WIA keuring?

Documenten en medicijnen

 • Neem een geldig paspoort of ID kaart mee. Zonder een geldig paspoort of ID kaart gaat de afspraak niet door en moet een nieuwe afspraak gepland worden.
 • Neem alle medische documenten mee die je tijdens je ziekteproces hebt gekregen van je huisarts of specialist. Mocht je die niet hebben dan neem contact op met je arts of specialist om die alsnog te krijgen. Zit je in een situatie dat dit niet gaat lukken kun je vragen of de verzekeringsarts contact wil opnemen met je eigen arts of specialist. Neem ook je medicijnen en het overzicht van de medicatie die je slikt mee. Dit overzicht kun je bij de apotheek opvragen.
 • Neem je documenten mee die je hebt opgestuurd bij je WIA aanvraag (kopie). Dit zijn je re-integratieverslag van de werkgever en de probleemanalyse en actueel oordeel van de bedrijfsarts of arbodienst.
 • Neem een overzicht mee van alle behandelingen die je ondergaat. Geef ook de contactgegevens door van de behandelaars.

Zorg ervoor dat je weet welke gegevens er zijn verstuurd naar het UWV bij de WIA aanvraag. Controleer of de verzekeringsarts alle gegevens heeft. Als je medisch dossier niet compleet is kan de verzekeringsarts niet tot een goede beoordeling komen. Neem een ontbrekend document mee naar het spreekuur en vraag of die toegevoegd kan worden aan je dossier.

WIA keuring en medicijnen
Neem je medicijnen en medicijnoverzicht mee tijdens de WIA keuring

Iemand meenemen tijdens gesprek

Neem iemand mee tijdens het gesprek. Dit kan je partner, begeleider,een familielid, vriend of vriendin zijn. Op die manier kan deze persoon jou helpen onthouden wat de verzekeringsarts heeft gezegd. En als je iemand meeneemt kan deze jou ondersteunen tijdens het gesprek. Ten slotte is het ook fijn om het gesprek achteraf na te kunnen bespreken.

Krijg je meteen de uitslag van de WIA keuring te horen?

De verzekeringsarts kan vaak na het gesprek aangeven of je wel of niet (gedeeltelijk) wordt afgekeurd. Het kan zijn dat de verzekeringsarts aanvullende informatie nodig heeft om in te schatten of je wel of niet kunt werken. Die informatie vraag jezelf op of de verzekeringsarts vraagt dit op met jouw toestemming bij je huisarts of specialist.

Hoe gaat het verder na de WIA keuring?

Je wordt na het gesprek geinformeerd over hoe het verder gaat. Na het gesprek maakt de verzekeringsarts een rapport van het gesprek. Deze wordt toegevoegd aan je persoonlijk dossier. Je hebt recht om dit verslag in te zien. Het rapport wordt gemaakt met behulp van de Functionele Mogelijkhedenlijst (FML). Hierin staat wat je mogelijk nog wel aan werk zou kunnen doen. Je krijgt normaal gesproken ieder jaar een herkeuring bij het UWV. In de blogpost Herkeuring WIA vind je meer info over de herkeuring. Wil je goed voorbereid naar de volgende (her) keuring lees dan alle tips in het e-book ‘Hoe overleef ik het UWV? Op weg naar een succesvolle WIA keuring.

Het kan zijn dat de verzekeringsarts verwacht dat je in de toekomst helemaal niet meer kan werken. In dat geval kom je in aanmerking voor een IVA uitkering. Is dit het geval dan hoef je niet op gesprek bij de arbeidsdeskundige.

Is het de verwachting dat je in de toekomst wel kunt werken? Dan wordt je uitgenodigd op het spreekuur bij de arbeidsdeskundige. Mocht het UWV zowel een afspraak bij de verzekeringsarts als arbeidsdeskundige hebben gepland op dezelfde dag vraag dan om 2 aparte afspraken als dit te zwaar is. Door de spanning die je tijdens zo’n gesprek bij de verzekeringsarts ervaart, kan je dit 2e gesprek niet aan. Ben je gedeeltelijk of volledig afgekeurd kijk dan naar de mogelijkheden om naast je uitkering premievrij pensioen op te bouwen. In de blogpost over premievrije pensioenopbouw lees je meer over de mogelijkheden!

Na de WIA keuring op gesprek bij de arbeidsdeskundige

Zoals hierboven vermeld ga je naar de arbeidsdeskundige als je in de toekomst zou kunnen werken. Er wordt beoordeeld of de afgelopen 2 jaar voldoende re-integratie inspanningen zijn verricht door jou en de werkgever. De arbeidsdeskundige kijkt naar de informatie uit het re-integratieverslag die je hebt meegestuurd bij de WIA aanvraag. De documenten zoals het plan van aanpak en 1e jaars evaluatie tijdens de zieketewetperiode zijn hierbij van belang. Ook deze documenten heb jij destijds opgestuurd bij de WIA aanvraag.

De arbeidsdeskundige kijkt wat voor werk je deed en wat er nu voor mogelijkheden zijn qua werk. Als de arbeidsdeskundige van mening is dat de re-integratie inspanningen voldoende zijn, bepaalt deze voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent.

In onderstaande video van het UWV is kort uitgelegd hoe een gesprek met de arbeidsdeskundige in zijn werk gaat.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een WIA uitkering?

Om recht te hebben op een WIA keuring ben je minstens 35% afgekeurd. Is dit het geval dan wordt beoordeeld of je aanspraak kunt maken op een WGA of IVA uitkering . Je vindt in mijn blog UWV uitkering alle informatie over deze uitkeringen. Heb je geen recht op een WIA uitkering ga dan in bezwaar tegen de beslissing van het UWV. Mocht je hierdoor in financiële problemen raken kijk dan of je recht hebt op woonkostentoeslag.

Arbeidsdeskundige: goed voorbereid naar het gesprek

Arbeidsdeskundige van het UWV

Wat is de taak van de arbeidsdeskundige van het UWV?

Voordat je bij de arbeidsdeskundige terecht komt heb je eerst een gesprek met de verzekeringsarts gehad. De beperkingen en mogelijkheden die de UWV verzekeringsarts heeft vastgesteld, worden meegenomen in het onderzoek van de arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige toetst in samenspraak met de verzekeringsarts:

 • voor hoeveel je afgekeurd bent
 • hoeveel je nog kunt werken
 • in welke functies je nu nog in zou kunnen werken
 • hoeveel je hiermee kunt verdienen.

De arbeidsdeskundige beoordeelt dus of je nog kunt werken en voor hoeveel % je bent afgekeurd. De arbeidsdeskundige kijkt ook naar hoeveel je nog zou kunnen verdienen. Maar allereerst bekijkt de arbeidsdeskundige of er voldoende is gedaan aan re-integratie inspanningen door zowel de werkgever als jou. Belangrijk bij de aanvraag is dus of de werkgever voldoende zijn of haar best heeft gedaan om je te begeleiden naar passend werk. Is dit volgens de arbeidsdeskundige voldoende dan wordt bekeken voor hoeveel % je bent afgekeurd.

Wat gebeurt er als te weinig aan re-integratie is gedaan?

Er wordt door de arbeidsdeskundige gevraagd wat jij de afgelopen 2 jaar van de re-integratie hebt gevonden. Was het contact met de werkgever wel of niet goed? Wat vond jij goed gaan tijdens de re-integratie en wat vond jij minder goed gaan? Is de arbeidsdeskundige van mening dat de re-integratie inspanningen van de werkgever niet voldoende waren? Op dat moment volgt er een loonsanctie. Dit betekent dat de werkgever jouw salaris 1 jaar langer aan jou zal doorbetalen. De arbeidsdeskundige adviseert de werkgever over hoe te voldoen aan de re-integratie inspanningen. Het is ook mogelijk dat de werkgever de adviezen van het UWV zo goed opvolgt dat verkorting van de loonsanctie aangevraagd kan worden. Is dit het geval dan vervalt de loonsanctie en wordt gekeken of er recht bestaat op een WIA uitkering.

Welke arbeidsdeskundigen zijn er bij het UWV?

Bij het UWV zijn er 2 verschillende arbeidsdeskundigen:

Je hebt een arbeidsdeskundige die de aanvraag WIA uitkering doet beoordelen. Daarnaast heb je een arbeidsdeskundige die je helpt bij het vinden van passend werk als je (gedeeltelijk) bent afgekeurd.

Welke vragen kan je verwachten van de arbeidsdeskundige?

Je kunt vragen verwachten zoals:

 • Wat voor werk heb je gedaan?
 • Welke werkzaamheden lukten je toen wel en welke niet?
 • Wat zijn de werkzaamheden die je wel nog kunt doen?
 • Kun je de werkzaamheden opnoemen die je nu niet meer kunt doen?
 • Weet je wat je kunt verwachten van je eigen herstel in de toekomst?
 • Bedenk voor het gesprek welke mogelijkheden je voor jezelf nog ziet maar ook wat je niet meer kunt.
 • Neem iemand mee naar het gesprek.

Hoe je je voorbereid op de WIA keuring bij de verzekeringsarts kun je lezen in de blogpost: WIA keuring: goed voorbereid naar het spreekuur.

Hoe berekent de arbeidsdeskundige de WIA uitkering?

Het re-integratieverslag die je bij de WIA aanvraag hebt toegevoegd en opgestuurd wordt door de arbeidsdeskundige gebruikt. Een arbeidsdeskundige voert ook de FML lijst die de verzekeringsarts heeft ingevuld, in in het computersysteem. In de FML lijst staan jouw beperkingen weergegeven. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je moeite hebt met concentreren, lopen, staan of tillen. Het computersysteem (CBBS) bekijkt jouw opleidingsniveau, arbeidsverleden en beperkingen. Vervolgens gaat het CBBS systeem op zoek naar minimaal 3 functies die bij jou zouden passen. Vindt het computersysteem niet voldoende functies dan betekent dit dat je volledig afgekeurd bent. De FML lijst kun je hier downloaden.

Arbeidsdeskundige maakt berekening WIA keuring
Arbeidsdeskundige UWV aan de slag met de berekening

Berekening uurloon voor de WIA uitkering

Het computersysteem (CBBS) die de arbeidsdeskundige gebruikt, heeft een paar functies gevonden die je nog zou kunnen doen. Per functie wordt naar het bijbehorende uurloon bekeken. Deze zijn standaard per functie weergegeven. Dit uurloon van die functies wordt vergeleken met het uurloon dat je verdiende bij je laatste werkgever. Het verschil tussen het uurloon vanuit die fictieve functie in het computersysteem van de arbeidsdeskundige en het uurloon van je laatste werkgever is het % voor hoeveel je bent afgekeurd. De laatste functie bij de werkgever van waaruit je ziek bent geworden, heet bij het UWV de maatman.

Er bestaat een formule die het UWV gebruikt om het % dat je wel of niet bent afgekeurd te berekenen. Dat ziet er zo uit:

  maatman – functie UWVx 100% = percentage arbeidsongeschikt
                                   maatman

Wanneer heb ik recht op een WIA uitkering?

Als je volgens bovenstaande berekening meer dan 35% bent afgekeurd dan heb je recht op een WIA uitkering. Helaas is het dus zo dat wanneer je volgens de berekening minder dan 35% bent afgekeurd, je geen recht hebt op een WIA uitkering. Ben je volgens de arbeidsdeskundige wel meer dan 35% afgekeurd dan wordt beoordeeld of je voor een WGA of IVA uitkering in aanmerking komt.

Wat betekent het resultaat van het gesprek met de arbeidsdeskundige in mijn geval?

Het resultaat van de WIA keuring kan het volgende betekenen:

Volledig afgekeurd:

je bent tijdelijk volledig afgekeurd waardoor je een WGA uitkering ontvangt. Is de verwachting dat je ook in de toekomst niet zou kunnen werken dan ontvang je een IVA uitkering.

Gedeeltelijk afgekeurd:

je kunt voor een gedeelte werken en voor een gedeelte niet. Je hebt bepaalde beperkingen waardoor je niet volledig zou kunnen werken. Hierbij kun je dus wel werken maar zitten er grenzen aan hetgeen jij momenteel aankunt. Is dit het geval dan kan een werkgever gebruik maken van een no-riskpolis. Dit betekent dat wanneer een werkgever jou aanneemt, deze een Ziektewetuitkering voor jou ontvangt wanneer je ziek wordt. Daarnaast hoeft een werkgever dan minder premie te betalen voor jou. Ten slotte betaalt een werkgever ook minder premie als je uiteindelijk een WGA uitkering aanvraagt. Je hoeft deze no-risk polis niet van tevoren aan te vragen. Het UWV beoordeelt op het moment van ziekte of er recht bestaat op de no-risk polis. Als je dus gedeeltelijk bent afgekeurd kan het voordelig zijn voor werkgevers om je aan te nemen.

Het UWV heeft over de no-risk polis de volgende video gedeeld:

Niet afgekeurd: je bent door het UWV minder dan 35% afgekeurd. Dit kan de volgende redenen hebben:

 • Het UWV vindt niet dat je een beperking hebt waardoor je niet zou kunnen werken.
 • Volgens de berekening door UWV zou je je oude salaris weer kunnen verdienen waaroor je minder dan 35% wordt afgekeurd.

Contact met de arbeidsdeskundige

Je wordt zoals je weet eerst uitgenodigd voor een gesprek bij de arbeidsdeskundige. Dit gesprek vindt plaats nadat je bij de verzekeringsarts bent geweest voor de WIA keuring. Ben je (gedeeltelijk) afgekeurd dan wordt door een 2e arbeidsdeskundige die gespecialiseerd is in het begeleiden naar werk, contact met je opgenomen. Heb je daarna nog vragen aan de arbeidsdeskundige dan kun je het UWV hiervoor benaderen op tel.nr. 088-898 92 94. Deze belkosten zijn helaas niet gratis. De arbeidsdeskundige belt je dan terug om een afspraak te maken. Heb je een werkmap aangemaakt via werk.nl dan kun je een bericht sturen via deze werkmap aan de arbeidsdeskundige.

Rapportage arbeidsdeskundige

De rapportage van de arbeidsdeskundige met de berekening wordt naar jou opgestuurd. Is het UWV van mening dat je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent? Dan ontvang je van het UWV een brief met hierin de beslissing. Ook wanneer je niet afgekeurd bent ontvang je hierover een brief.

Op de site van het UWV kun je ook info over de arbeidsdeskundige vinden.