Beleggen of sparen naast een uitkering?

Zo werkt beleggen of sparen met een uitkering

Wat kan ik het beste doen met mijn geld?

Droom jij van een extra spaar- of pensioenpotje voor de toekomst? Kijk dan eens of sparen of beleggen naast je uitkering iets voor je is. Of misschien wil en kan je dit allebei. Natuurlijk is iedere (financiële) situatie anders maar met een beetje creativiteit, overzicht van je inkomsten en uitgaven kun je al een heel eind komen. Met de huidige pensioenfondsen is het nog maar de vraag of je wel je volledige pensioen krijgt uitgekeerd. En het is nog maar de vraag of jij (premievrij) pensioen opbouwt tijdens je WIA uitkering.

Premievrije pensioenopbouw

Bekijk ook mijn blog over premievrije pensioenopbouw om te kijken of jij daar recht op hebt. Veel mensen met een WIA bouwen helaas geen pensioen meer op. Dan is het tijd om zelf in actie te komen en bekijken wat er voor jou mogelijk is. In dit blog ligt de nadruk op beleggen omdat ik met deze informatie mijn opgedane kennis graag met je wil delen zodat je er net als ik je voordeel mee kunt doen.

Let op: dit geldt niet voor een bijstandsuitkering! Daar moet je alle inkomsten en vermogen doorgeven aan de gemeente!

Ik heb zelf veel gehad aan het boek Blondjes beleggen beter waarbij je stap voor stap heel gemakkelijk krijgt uitgelegd hoe beleggen werkt en hoe jij de 1e stappen kunt maken naar beleggen voor de toekomst. Je kunt deze hier kopen of in de bieb lenen.

Waarom beleggen?

  • Omdat je het rendement uit beleggen zelf mag houden en je dus niet gekort wordt op je uitkering! Alle winst mag je houden!
  • Geld sparen op de bank levert niks meer op en kost je zelfs geld.
  • Niet iedereen met een WIA uitkering bouwt pensioen op (pensioengat). Je kan door (pensioen) beleggen zorgen voor je eigen oudedagsvoorziening (lange termijn beleggen) naast je AOW. Je hebt zelfs recht op belastingvoordeel omdat je geen belasting hoeft te betalen over het bedrag dat je belegt voor je pensioen.
  • Beleggen is niet meer alleen voor rijke oude mannen weggelegd dus jij kan er ook van meeprofiteren.
  • Het is tegenwoordig een stuk gemakkelijker en laagdrempeliger om er online mee te starten.
  • Door langdurig te beleggen in indexfondsen loop je het minste risico.

Is sparen verstandig?

Ik heb zelf jaren gespaard om er nu achter te komen dat mijn spaargeld door inflatie en de bijna negatieve rente niks meer oplevert. Ik besloot het roer om te gooien en mij te laten adviseren over beleggen. En dat heeft resultaat gehad! De resultaten met beleggen zijn niet te vergelijken met de beschamend lage rente die je van de bank krijgt. Omdat er zoveel mogelijk is op dit gebied zal ik de meer algemene informatie met je delen en natuurlijk ook mijn persoonlijke ervaring hiermee.

Natuurlijk is het verstandig om altijd een noodbuffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven! Ik wil in dit blog jou kennis laten maken met de mogelijkheid om naast sparen ook een gedeelte te beleggen. Na het lezen van deze blog kun jij zelf aan de slag en je keuze maken voor de toekomst.

Waar ik zelf in beleg

Ik beleg iedere maand in dit beleggingsfonds: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) bij mijn broker DEGIRO. Ik heb dus een beleggingsrekening geopend bij DEGIRO. Door te beleggen in dit fonds van Vanguard beleg ik in 1 keer in een paar duizend bedrijven tegelijkertijd . Dit heet een ETF fonds. De reden dat ik voor DEGIRO heb gekozen is dat zij de laagste kosten hanteren, en dat je per maand 1 keer gratis aandelen kunt kopen en verkopen via de gratis kernselectie en het eenvoudig is om een rekening te openen.

DEGIRO heeft op hun site een vergelijking staan waarbij je kunt zien dan dat het kopen van aandelen bij DEGIRO het goedkoopst is en zij echt de laagste kosten hanteren ten opzichte van andere brokers.

Vergelijking kosten ETF’s

Op de site van DEGIRO bij ‘tarieven’ kun je zien dat DE GIRO in vergelijking met andere brokers als goedkoopste uit de bus komt en dus de laagste kosten vraagt.

met een uitkering beleggen: kosten vergelijken
met een uitkering beleggen: kosten vergelijken ETF’s DEGIRO

Disclaimer: met beleggen kun je (gedeeltelijk) je inleg verliezen.

Hoeveel mag je sparen of beleggen met een WIA uitkering?

Heb je een WIA uitkering, WW, Wajong of WAO uitkering? Dan wordt het vermogen dat je bezit niet gekort op je uitkering. Met vermogen wordt bijvoorbeeld bedoeld je (overwaarde op) eigen huis, spaargeld, beleggingen, contant geld, (pensioen) verzekeringen die afgekocht kunnen worden en auto’s. Je hoeft dus met een van bovenstaande uitkeringen niet bang te zijn dat je uitkering in gevaar komt. Dit komt doordat jij net als alle werknemers en werkgevers netjes premie hebt afgedragen toen je nog aan het werk was.

Heb je een bijstandsuitkering? Dan worden de inkomsten uit vermogen wel meegerekend en moet je dus al je vermogen melden bij de gemeente.

Let op: het is belangrijk het onderscheid te maken tussen actief handelen in aandelen of cryptovaluta (regelmatig in-en verkopen van cryptovaluta) en opgespaarde bitcoins en andere cryptovaluta (kopen en laten staan en dus niet actief in-en verkopen). Handel je in bijvoorbeeld cryptovaluta? Dan beoordeelt de Belastingdienst of de inkomsten hieruit gelden als belastbaar inkomen. UWV volgt deze beoordeling waarna de uitkering lager kan worden.

sparen of beleggen
sparen of beleggen

Beleggen belasting

Voor de Belastingdienst mag je in 2022 per persoon tot 50.650 euro belastingvrij sparen of beleggen per persoon. Heb je een fiscale partner dan mag je zelfs tot 101.300 euro gezamenlijk hebben zonder dat je belasting hoeft te betalen. In 2021 was dit nog 50.000 euro per persoon en 100.000 euro als je een fiscaal partner hebt. Alle bedragen boven die grens zijn dus belastingvrij maar boven die grens zul je wel belasting gaan betalen. Je moet je spaargeld en beleggingen dus wel doorgeven aan de Belastingdienst wanneer je de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting invult.

Ga je ‘groen’ sparen of beleggen‘ dan ligt die grens voor belastingvrij sparen of beleggen per persoon op 61.125 euro en 122.430 euro als je fiscaal partner bent.

Het UWV kijkt niet naar je vermogen uit sparen en beleggen dus je kunt dan je volledige uitkering behouden. Dit komt omdat sparen en beleggen niet gezien worden als inkomsten uit arbeid (box 1) maar als rendement op vermogen (box 3). Het UWV kijkt dus alleen naar inkomsten uit arbeid (box 1).

Sparen of beleggen?

Heb jij de mogelijkheid om te sparen of te beleggen naast je uitkering? Kijk dan eens naar geld dat je kunt missen om te sparen of beleggen. Of je liever wilt sparen of beleggen is afhankelijk van een aantal zaken:

  • Wil je een bepaald risico lopen of kies je voor volledige zekerheid?
  • Tot wanneer kun je het geld missen?
  • Wat is het doel van het sparen of beleggen?

Wanneer sparen?

Hoeveel van je spaargeld beleggen?

Ben je iemand die het liefst zo min mogelijk risico neemt dan is sparen natuurlijk meer geschikt dan beleggen. Verwacht je het geld binnen een bepaalde (korte) periode te moeten gebruiken? Ook dan heeft sparen de voorkeur. Wil je sparen met bepaald doel voor ogen zoals een spaarrekening voor de kids of noodpotje/ buffer voor bijvoorbeeld een andere auto, wasmachine, koelkast enz.? In dat geval is het ook handiger om daarvoor te sparen. Ga naar de Bufferberekenaar van het NIBUD om uit te rekenen hoeveel je als noodbuffer het beste kunt aanhouden.

Wanneer beleggen?

Waarom beleggen in plaats van sparen?

Geld beleggen doe je met geld dat je het liefst jaren kunt missen. Levert een belegging een periode weinig tot niets op, moet je hierdoor niet in grote financiële problemen terecht komen. Het is nog altijd de bedoeling dat je je vaste lasten kunt blijven betalen ook al ben je aan het beleggen. Ben je van plan om van een gedeelte van je spaargeld te beleggen? Het is dan verstandig om eerst te sparen voor een noodpotje zoals hierboven beschreven. Heb je naast die noodbuffer nog extra geld, dan zou je dit geld kunnen gebruiken om te gaan beleggen.

Disclaimer: Ik ben geen spaar- of beleggingsexpert. Ik deel gewoon mijn ervaringen, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Wat is beleggen?

Je legt geld voor een langere of kortere tijd vast om er meer geld van te maken in de toekomst (investering). Het principe is dat je een aandeel koopt wanneer die goedkoop is en weer verkoopt wanneer die in waarde is gestegen. Met beleggen hoop je een financieel goed rendement te krijgen in de toekomst. Een belegging biedt geen garanties voor de toekomst omdat je beleggen doet in een bepaald bedrijf, bedrijven of markt waarbij je niet kunt voorspellen hoe zij gaan presteren in de toekomst.

In een ideale situatie zou je het liefst zo jong mogelijk met beleggen kunnen beginnen. Waarom? Omdat je geld door de jaren heen meer gaat opleveren met beleggen door rendement en het rente -op rente effect. Je ontvangt dus niet alleen rendement wat je aandelen opleveren maar ook bouw je rente op je rendement op. Je kunt je voorstellen dat je een mooie spaarpot kunt opbouwen wanneer je jarenlang iedere maand een bedrag doet beleggen. Let wel: je belegt dan in stabiele beleggingsfondsen die investeren in duizenden bedrijven tegelijkertijd (indexfondsen) en je blijft de belegging vasthouden ook al gaat het niet goed met de economie.

Beleggen voor beginners

Waar in beleggen als beginner?

Je kunt bij een bank zoals ING of Rabobank je geld laten beleggen. Omdat daar meer kosten aan verbonden zijn is het slimmer om zelf een rekening te openen bij DEGIRO. In mijn blog DEGIRO rekening openen: hoe doe je dat?’ leer jij hoe je stap voor stap een rekening opent bij mijn favoriete broker DEGIRO.

Tegenwoordig is beleggen behoorlijk eenvoudig om in te stappen. Iedereen kan het doen alleen moet je wel enige kennis hebben waarin je wilt beleggen. Omdat je beleggen misschien heel spannend vindt en niet weet waar je moet beginnen gaan we stap voor stap kijken naar de mogelijkheden. Laten we starten met beleggen in aandelen en obligaties.

Beleggen in aandelen

Wanneer je belegt in aandelen heb je een waardepapier waarbij je als ‘aandeelhouder’ een beetje mede eigenaar wordt van het bedrijf of bedrijven waarin je belegt. Je krijgt dus toegang tot bepaalde rechten en verantwoordelijkheden binnen het bedrijf of bedrijven.

Je wilt met deze aandelen je eigen geld laten groeien door deze goed presterende bedrijven en dus stijgende aandelenkoers. Of je krijgt een gedeelte van de winst van het bedrijf in de vorm van dividenduitkering. Dividend is een stukje van de winst dat je kunt krijgen van een bedrijf. Als je belegt in aandelen dan heb je ook recht om mee te beslissen over het bedrijf of bedrijven waarin je belegt tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Waarom beleggen in aandelen?

Omdat aandelen meer en betere rendementen opleveren dan de bank je geeft als beloning voor het hogere risico dat beleggen met zich meebrengt. Je kunt de risico’s zo klein mogelijk maken. Zie ook paragraaf ‘Hoe kun je risico’s verkleinen?’

Beleggen in obligaties

Hiermee wordt bedoeld dat je geld uitleent aan de overheid of grote onderneming. Je ontvangt van het geld dat je hebt uitgeleend een obligatiebewijs. Je hebt dus een lening verstrekt in de vorm van een obligatiebewijs. De overheid of bedrijf kan ervoor kiezen om geld te lenen omdat ze een grote investering gaan doen waar ze veel geld voor nodig hebben. Een obligatie heeft meestal een lange looptijd dus dat betekent dat je geduld moet hebben voordat je het terug krijgt. Je ontvangt meestal jaarlijks een rentevergoeding over het bedrag dat je hebt uitgeleend.

Waarom beleggen in obligaties?

Omdat obligaties minder schommelen dan aandelen. Je kunt obligaties kopen om de schommelingen van je aandelen te compenseren. Obligaties zorgen voor stabiliteit en meer zekerheid wanneer je die aanschaft naast aandelen en wanneer het een keer wat minder goed loopt met je aandelen. Als je niet weet hoeveel obligaties je het beste kunt kopen naast je aandelen kun je deze vuistregel toepassen: wanneer je 30 jaar bent koop je 30% obligaties ten opzichte van je aandelen.

Aandelen kopen: hoe werkt dat?

Aandelen en obligaties worden gekocht en verkocht op een effectenbeurs tegen een bepaalde koers. De koers betekent het bedrag waarvoor je het aandeel koopt of verkoopt. Gaat het financieel goed met het bedrijf of bedrijven dan zie je dat terug in de waarde van je aandeel omdat die dan stijgt door de koers.

Je kunt tegenwoordig gemakkelijk digitaal en online beginnen met beleggen in aandelen. Dit doe je door je aan te melden bij een ‘broker’. Een broker kun je zien als een platform bij wie je een beleggingsrekening opent en zelf kunt gaan beleggen. Je hebt verschillende brokers zoals je eigen bank die je geld voor jou beleggen of brokers bij wie je zelf actief kunt gaan beleggen zoals DEGIRO en Binck. Bij een broker zoals DEGIRO moet je zelf iedere maand (of wanneer je maar wilt) een bedrag beleggen en de keuze maken waarin je wilt beleggen. Bij een bank kun je dit uitbesteden en bepaalt de bank waarin belegd wordt en hoef je dit niet zelf iedere keer te bedenken.

Voordelen om te gaan beleggen bij een bank die voor jou belegt:

  • Je geld wordt door beroepsmatige beleggers belegd die er verstand van hebben.
  • Je hebt er zelf geen omkijken naar en geeft dus extra rust.

Nadelen om te gaan beleggen bij een bank die voor jou belegt:

  • Je betaalt een jaarlijkse vergoeding aan deze broker wat ongunstig is voor je rendement. Dit betekent dat je dus een stuk minder overhoudt dan dat je doet beleggen in eigen beheer.
  • Je hebt zelf weinig invloed op hetgeen waar je in gaat beleggen.
sparen of beleggen met een uitkering: beleggen voor beginners
sparen of beleggen met een uitkering: Beleggen voor beginners

Zelf beleggen: hoe doe je dat?

Heb je een beleggingsrekening geopend bij een broker waarbij je zelf gaat beleggen? Je krijgt dan een eigen account waarin je zelf kunt kiezen tussen de verschillende beleggingsfondsen. Heb je een keus gemaakt dan kun je beginnen met aandelen te kopen of verkopen. Je broker zorgt automatisch dat je opdracht op de beurs terechtkomt. Soms kun je door invullen van korte vragenlijsten bij je broker op weg geholpen worden welke aandelen bij je passen. Houd er rekening mee dat jijzelf verantwoordelijk blijft voor de keuzes die je maakt! Je kunt je bank of broker dus niet voor de rechter slepen wanneer je aandelen het een tijdje niet goed doen.

Voordelen om zelf te gaan beleggen bij een broker:

  • Je kunt zelf precies kiezen welke aandelen je gaat kopen.
  • Er zijn vaak veel verschillende beleggingsfondsen van diverse beleggingsaanbieders.
  • Lagere kosten omdat je geen vergoeding hoeft te geven aan de bank die voor jou doet beleggen.

Nadelen om zelf te gaan beleggen bij een broker:

  • Naast je eigen bankrekening moet je ook een aparte beleggingsrekening openen.
  • Het kan in het begin wat overweldigend zijn en tijd kosten wanneer je je aanmeldt en aandelen koopt bij een broker omdat alles nieuw is.

Wanneer is het beste moment om aandelen te kopen?

Er is geen goed of slecht moment om te starten met beleggen.

Ik ga er in dit blog vanuit dat je net wilt starten met beleggen voor de lange termijn en voor zoveel mogelijk zekerheid gaat. Is dit het geval dan krijg je de hoogste opbrengst door gewoon te beginnen met beleggen ook al staat de koers hoog, en voor lange termijn je aandelen vast te houden. Je kunt de markt niet zelf beïnvloeden maar je kunt wel gebruik maken van de lange tijd dat je je aandelen laat staan zodat ze meer waard worden. Belangrijk is het dat je het beste niet meer naar de aandelen om kijkt zodat je niet in de verleiding komt om je aandelen te verkopen bij een slechte periode.

Wat is een goed startbedrag om te beleggen?

Een goed startbedrag voor de meeste winst is vanaf duizend euro.

Maar je kunt al beleggen voor een paar tientjes per maand. Ga je voor meer winst dan hoe hoger het bedrag hoe beter. Dat ligt aan welke aandelen je koopt en kun je zelf uitkiezen. Per aandeel is de prijs verschillend.

Welke aandelen kopen: tips

Hoe kan ik het beste beleggen?

Wil je er helemaal geen omkijken naar hebben dan kun je gaan beleggen via je bank. Wil je de laagste kosten dan kun je dit zelf doen via een broker zoals DEGIRO of Binck. Je kunt ervoor kiezen om losse aandelen bij een bedrijf te kopen, bijvoorbeeld je koopt een aandeel in een autobedrijf zoals Tesla. Je kunt ook kiezen voor indexfondsen (ETF’s )waarbij je belegt in meerdere bedrijven tegelijkertijd.

Tip 1: beleg niet in 1 bedrijf

Als je net begint met beleggen is het niet aan te raden om in slechts 1 bedrijf te beleggen.

Waarom niet?

  • Je hebt in het begin nog geen idee wat je precies aan het doen bent en als je voor zo weinig mogelijk risico wilt kiezen dan is aandelen kopen in 1 bedrijf nogal risicovol en zijn de kosten relatief hoog.
  • Omdat je beter op meer paarden kunt wedden dan op slechts 1. Je wilt dan het liefst beleggen in een beleggingsfonds die wereldwijd verschillende bedrijven onder de paraplu heeft. Dan loop je minder risico om geld te verliezen. Presteert 1 van die bedrijven minder dan wordt die vervangen door een ander beter presterend bedrijf en compenseren de andere bedrijven de slechte prestaties van het slechtlopende bedrijf.

Tip 2: verspreid risico’s en houdt de kosten laag

Je krijgt het meeste rendement wanneer je zorgt voor goede risicospreiding en dat je de (transactie) kosten laag houdt.

Dit betekent dat je in een indexfonds kunt beleggen die wereldwijd duizenden bedrijven vertegenwoordigt (minste risico). Je kunt de (transactie) kosten die beleggen kost per keer dat je een aandeel koopt verlagen door bij een broker (het platform waar jij je beleggingsrekening opent) te gaan, die lage kosten hanteert. DEGIRO behoort dus tot 1 van de brokers met de laagste kosten!

Tip 3: beleggen in indexfondsen (ETF’s)

Ga beleggen in indexfondsen (ETF’s)

Zoals hierboven vermeld is een indexfonds een beleggingsfonds waar tot een paar duizend bedrijven in zitten en dus veel aandelen in vertegenwoordigd zijn (minst risicovol). Met deze vorm van beleggen hoef je geen verstand te hebben van de bedrijven en de markt. Je kunt al voor een paar euro aandelen in zo’n indexfonds kopen.

Misschien ken je de AEX index wel? Deze vertegenwoordigt de 25 grootste bedrijven die op de beurs van Amsterdam genoteerd zijn. Omdat het hier gaat om 25 bedrijven zou mijn voorkeur hier niet naar uitgaan. Kijk eens naar de Vanguard S&P500 en de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL). Dit zijn beiden 2 bewezen indexfondsen met goede rendementen.

Laagste kosten beleggen in indexfonds

Wanneer je gaat beleggen in een indexfonds heb je de minste kosten. Als je aandelen gaat kopen krijg je te maken met transactiekosten om te mogen kopen of verkopen. Dit is ongunstig voor je rendement. Met beleggen in een indexfonds zorg je dat de kosten laag blijven. Bij DEGIRO kun je maandelijks 1 keer gratis aandelen uit de kernselectie van DEGIRO kopen en verkopen. Je betaalt hiervoor dus geen transactiekosten wat gunstig is voor je rendement. Wil je aandelen kopen die niet te verkrijgen zijn in de kernselectie van DEGIRO dan betaal je daar wel transactiekosten voor.

Disclaimer: met beleggen kun je (gedeelte) van je inleg verliezen.

Beleggen indexfonds iedere maand of wanneer je maar wilt

Als laatste voordeel zou ik willen melden dat wanneer je belegt in een indexfonds voor de lange termijn, jij je niet bezig hoeft te houden met het kiezen van het juiste moment om het aandeel te kopen. Omdat jij belegt voor de lange termijn maakt het voor je rendement minder uit of je wacht met kopen totdat ze super gezakt zijn en goedkoop zijn. Je belegt gewoon iedere maand met een bedrag dat je kunt missen en koopt iedere maand dus aandelen.

Tip 4: extra beleggen voor je pensioen

Ga extra geld beleggen voor je pensioen

Wil je zelf een bedrag bij elkaar sparen voor je pensioen? Kijk dan eens naar de mogelijkheid om een pensioen beleggingsrekening te openen. Een belangrijk voordeel is dat je belastingvoordeel krijgt doordat je de inleg kunt verminderen op je inkomstenbelasting. Je hebt dus jaarlijks een zogeheten ‘fiscaal vrije ruimte’ waarbij je belastingvrij mag sparen of beleggen voor je pensioen. Bij Brand New Day kun je bekijken hoeveel je per jaar belastingvrij extra kunt beleggen voor je pensioen. Daarnaast kun je bij Brand New Day gemakkelijk online een pensioen beleggingsrekening openen.

Een ander voordeel is dat het niet verplicht is om ieder jaar geld in te leggen in de beleggingsrekening. Heb je een jaar geen geld over om extra te beleggen voor je pensioen dan hoef je dit dus niet te doen.

Een nadeel is dat dit geld vaststaat voor langere tijd en je er niet zomaar aan kunt komen.

Tip 5: beleggen met wisselgeld

Hoe beleggen met weinig geld?

Wist jij dat je kunt beleggen met je wisselgeld? Je kunt om te beginnen oefenen om kleine bedragen te beleggen.

Kijk op deze app Peaks die het mogelijk maakt om te beleggen met wisselgeld. Dus wanneer je een kopje koffie koopt en je pint een bedrag van 2,50 euro rond deze app het bedrag af op hele euro’s. In dit geval zou 0,50 eurocent opzij gezet worden door Peaks waarna zij dit beleggen in indexfondsen. Het is een leuke manier om te beginnen met beleggen. Voordeel is dat je zelf niet actief hoeft te beleggen en het voor je wordt gedaan. Nadeel is dat het relatief duur is vanwege fondskosten en servicefee’s. Maar vanwege het gebruiksgemak zeker de moeite waard om te overwegen.

Andere vormen van beleggen

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een fonds of bedrijf waar je in kunt beleggen. Je kunt bijvoorbeeld aandelen kopen in goud, vastgoed en cryptomunten zoals de bitcoin enz. Omdat ik beperkt budget heb en het voor mijzelf overzichtelijk wil houden heb ik mij verder nog niet verdiept in de bovengenoemde aandelen. Ik ben zelf nogal risico vermijdend dus ik beleg alleen in aandelen die ik begrijp en de minste risico’s hebben.

Risico’s van beleggen

Je zult altijd rekening moeten houden met een verlies van je ingelegde geld. Zeker op korte termijn is dit goed mogelijk. Echter, als je jarenlang in een bewezen indexfonds belegt zoals hierboven vermeld dan wordt het risico een stuk kleiner daar de beurs zich altijd wel weer herstelt. Het probleem is vaak juist dat mensen bij een slechte periode of beurscrash in paniek hun aandelen gaan verkopen met grote verliezen tot gevolg. Het is juist dan belangrijk om rustig te blijven en dan juist niet te verkopen maar gewoon te blijven doorgaan met beleggen in het indexfonds. Houd het hoofd koel en raak niet in paniek!

Hoe kun je risico’s verkleinen?

  • Beleg met geld dat je kunt missen en zorg dat je een nood spaarpot of buffer hebt.
  • Beleggen in een indexfonds (ETF): zorgt voor een wereldwijde spreiding met minste risico en kosten.
  • Beleg ook een kleiner gedeelte in obligaties: leveren minder rendement op maar zijn stabieler.
  • Beleg voor de lange termijn: denk bijvoorbeeld aan 20 jaar of meer. Voor zo’n lange tijd maak je gebruik van de stijgende koers.

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Dit kost jou niks! (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop vertrouwen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Wanneer je gebruik maakt van deze links voor je aanmelding of aankoop? Dank je! Op die manier help je aan het in leven houden van deze website.

Tegemoetkoming Arbeidsongeschikten 2023

Wat is de Tegemoetkoming Arbeidsongeschikten?

Deze tegemoetkoming Arbeidsongeschikten is een bedrag dat ieder jaar door het UWV wordt overgemaakt aan mensen die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn. Je ontvangt dit bedrag in september en is ter compensatie voor de extra jaarlijkse ziektekosten die je hebt gemaakt door je ziekte of beperking.

Voor wie is deze tegemoetkoming bedoeld?

Je krijgt de Tegemoetkoming Arbeidsongeschikten wanneer je op 1 juli van dat jaar recht hebt op een WIA-, WAO-, Wajong- of WAZ-uitkering. Hierbij stelt het UWV dat je aan 1 van onderstaande voorwaarden moet voldoen:

1 Je hebt een arbeidsongeschiktheidspercentage van 35% of hoger.

2 Recht op krijgen van ondersteuning bij vinden of behouden van werk.

AOW leeftijd en de tegemoetkoming arbeidsongeschikten

Houd er rekening mee dat de tegemoetkoming stopt wanneer je de AOW leeftijd bereikt. Op dat moment stopt iedere uitkering van het UWV. Ga je voor 1 juli in het betreffende jaar je AOW leeftijd bereiken? Dan heb je helaas geen recht op de tegemoetkoming omdat het UWV ieder jaar op 1 juli vaststelt of je recht hebt op de tegemoetkoming.

Tegemoetkoming Arbeidsongeschikten
Tegemoetkoming Arbeidsongeschikten

Hoe hoog is de Tegemoetkoming Arbeidsongeschikten?

Het bedrag van 2023 wordt in juli 2023 bekendgemaakt.

Het bedrag van 2022 is € 183,61 netto.

Het bedrag van 2021 werd in juli bekendgemaakt. In 2020 was het bedrag € 182,69 netto. Het Ministerie van Sociale Zaken (SZW) stelt ieder jaar het jaarlijkse bedrag vast. Je ontvangt in september de tegemoetkoming van het UWV op de rekening.

Hoe kom ik in aanmerking om de tegemoetkoming te krijgen?

Wanneer je recht hebt op de tegemoetkoming dan wordt deze automatisch op je bankrekening gestort. Het bedrag wordt gelijktijdig met je maandelijkse uitkering in september (einde van de maand) overgemaakt. Je vindt het bedrag van de tegemoetkoming terug op je betaalspecificatie die je kunt terugvinden op de website van het UWV.

Wat moet ik doen als de uitkering via de werkgever verloopt?

De tegemoetkoming krijg je rechtstreeks op je eigen bankrekening uitbetaald ook al ontvang je je uitkering via je werkgever.

Tegemoetkoming Arbeidsongeschikten en schulden

Wat te doen wanneer je schulden hebt?

1 Je hebt schulden maar zit niet in een schuldhulpverleningstraject? De schuldeiser of beslaglegger mag dan niet aan de tegemoetkoming komen omdat het bedrag onder de ‘beslagvrije voet’ valt. Dit betekent dat de schuldeiser het bedrag niet mag krijgen en je het bedrag zelf mag houden.

2 Heb je schulden en zit je in een schuldhulpverleningstraject van de gemeente (minnelijk traject)? Ook in deze situatie mag de schuldhulpverlener de tegemoetkoming niet inhouden tenzij je daar zelf afspraken over hebt gemaakt dat je daar toestemming voor geeft. De tegemoetkoming valt onder het Vrij te Laten Bedrag (VTLB).

3 Er zijn schulden waarvoor je in een schuldhulpverleningstraject zit volgens de Wet schuldhulpverlening natuurlijke personen (WSNP, wettelijk traject). In dit geval betaalt het UWV de uitkering aan deze schuldhulpverlening en wordt de tegemoetkoming ook overgemaakt naar de schuldhulpverlener. Je krijgt de tegemoetkoming dus niet zelf.

WIA keuring: goed voorbereid naar het spreekuur

Uitnodigingsbrief van UWV voor WIA uitkering

Je krijgt een brief van het UWV met een uitnodiging voor de WIA keuring. Deze brief krijg je als je binnen 2 jaar ziekte en re-integratieinspanningen nog niet aan het werk kunt. Je mag dan een WIA uitkering aanvragen. Je vraagt een WIA uitkering aan als je nu minder verdient dan op jouw 1e ziektedag. De WIA uitkering kun je aanvragen vanaf de 88e ziekteweek to uiterlijk de 93e ziekteweek.

In het e-book ‘Hoe overleef ik het UWV? Op weg naar een succesvolle WIA keuring’ krijg je boordevol praktische tips hoe je goed voorbereid naar de WIA (her)keuring gaat met meest haalbare (financiële)resultaat.

WIA keuring
Hoe overleef ik het UWV? Op weg naar een succesvolle WIA keuring

WIA uitkering aanvragen

In de brief van het UWV staat uitgelegd hoe je de wia uitkering kunt aanvragen. Het UWV heeft documenten nodig om tot een beoordeling te komen. Je dient deze zelf te verzamelen en naar het UWV op te sturen. In de blogpost Wia aanvragen staat uitgelegd hoe je de wia uitkering doet aanvragen.

Uitnodigingsbrief van UWV voor WIA keuring

Je krijgt na je online ingediende WIA aanvraag een nieuwe brief van het UWV. Je wordt uitgenodigd door het UWV voor een gesprek met de verzekeringsarts. Tijdens deze WIA keuring wordt gekeken of je nog zou kunnen werken. Ook kijkt UWV wat je met dit werk zou kunnen verdienen en of je in aanmerking komt voor een uitkering. Na het gesprek bij de verzekeringsarts volgt meestal een gesprek bij de arbeidsdeskundige.

Waarom is het gesprek bij verzekeringsarts van UWV belangrijk?

Zowel de uitslag van de verzekeringsarts als die van de arbeidsdeskundige zijn heel belangrijk. Aan de hand van de gesprekken bepaalt UWV of je wel of niet een WIA uitkering krijgt. Dit betekent dus wel of geen maandelijkse uitkering krijgen de komende tijd. Het UWV kijkt naar wat je met jouw beperkingen en mogelijkheden toch nog kan verdienen. Dit wordt vergeleken met je salaris voordat je ziek werkt. Hoeveel uitkering je krijgt hangt af van het verschil in inkomen tussen wat je voorheen verdiende met je baan en wat je nou zou kunnen verdienen. Betekent dit een verschil minder dan 35% dan heb je geen recht op een uitkering.

Het belang van een WIA keuring
Het belang van een WIA keuring: WIA keuring belangrijk voor (tijdelijke) financiele zekerheid

Wat gebeurt er tijdens zo’n gesprek voor de WIA keuring?

De verzekeringsarts vraagt naar je lichamelijke en/of psychische klachten. Jouw medische situatie wordt door de verzekeringsarts beoordeeld. Aan de hand van je ingestuurde documenten bij de WIA aanvraag kan de verzekeringsarts zich alvast een beeld vormen. Hoe ziet jouw situatie er nu eruit? De arts vraagt ook naar je activiteiten in het dagelijks leven. Naast het gesprek kan de arts een kort lichamelijk onderzoek uitvoeren.

In onderstaande video van het UWV is kort uitgelegd hoe het spreekuur bij de verzekeringsarts in zijn werk gaat.

Doel van het gesprek tijdens de WIA keuring

Het doel van het gesprek is niet om een diagnose te bepalen of te adviseren over je behandeltraject. Dit heeft jouw huisarts of specialist ten slotte al gedaan. De verzekeringsarts bepaalt of je naast je klachten en beperkingen toch nog (gedeeltelijk) kan werken. Daarnaast wordt gekeken of je beperkingen van tijdelijke of blijvende aard zijn.

Waarop wordt je beoordeeld voor de WIA keuring?

Het UWV kijkt of er mogelijkheden zijn voor jou om te werken. Er wordt bekeken of en in hoeverre je arbeidsongeschikt bent. Ook wordt bekeken hoeveel je met het werk zou kunnen verdienen. Het werk dat je voorheen deed telt hierbij niet mee. Had je voorheen bijvoorbeeld werk als verpleegkundige dan zou je met je beperkingen wel nog productiewerk kunnen doen. Wil je meer weten over welke verschillende uitkeringen er zijn en hoe deze berekend worden, lees dan mijn blog UWV uitkering.

Dagbesteding voorbereiden voor WIA keuring

De verzekeringsarts kijkt voor de beoordeling naar je dagbesteding aan de hand van een Functionele Mogelijkheden Lijst (FML). Vragen waar je je op kunt voorbereiden zijn:

  • Hoe ziet jouw dag eruit?
  • Wat doe je allemaal op een dag?

Je kunt je voor het gesprek alvast voorbereiden door op papier te zetten wat je precies op een dag doet. Bijvoorbeeld:

  • hoe laat je opstaat
  • wanneer en hoe laat ga je eten
  • of je tussendoor moet rusten
  • tegen welke beperkingen loop je aan gedurende de dag?

Het gaat hierbij om een gemiddelde dag gedurende de week. Als je dit lastig vindt kun je je dagindeling zelf een week bijhouden. Op die manier krijg je een algemener beeld. Je gaat dan niet alleen uit van een dag dat je over je grenzen bent gegaan maar ook wanneer je overbelast bent. Ga naar DOWNLOADS om de FML lijst te downloaden.

WIA keuring en de FML lijst
WIA keuring en de FML lijst

Wat neem je mee naar het gesprek tijdens de WIA keuring?

Documenten en medicijnen

  • Neem een geldig paspoort of ID kaart mee. Zonder een geldig paspoort of ID kaart gaat de afspraak niet door en moet een nieuwe afspraak gepland worden.
  • Neem alle medische documenten mee die je tijdens je ziekteproces hebt gekregen van je huisarts of specialist. Mocht je die niet hebben dan neem contact op met je arts of specialist om die alsnog te krijgen. Zit je in een situatie dat dit niet gaat lukken kun je vragen of de verzekeringsarts contact wil opnemen met je eigen arts of specialist. Neem ook je medicijnen en het overzicht van de medicatie die je slikt mee. Dit overzicht kun je bij de apotheek opvragen.
  • Neem je documenten mee die je hebt opgestuurd bij je WIA aanvraag (kopie). Dit zijn je re-integratieverslag van de werkgever en de probleemanalyse en actueel oordeel van de bedrijfsarts of arbodienst.
  • Neem een overzicht mee van alle behandelingen die je ondergaat. Geef ook de contactgegevens door van de behandelaars.

Zorg ervoor dat je weet welke gegevens er zijn verstuurd naar het UWV bij de WIA aanvraag. Controleer of de verzekeringsarts alle gegevens heeft. Als je medisch dossier niet compleet is kan de verzekeringsarts niet tot een goede beoordeling komen. Neem een ontbrekend document mee naar het spreekuur en vraag of die toegevoegd kan worden aan je dossier.

WIA keuring en medicijnen
Neem je medicijnen en medicijnoverzicht mee tijdens de WIA keuring

Iemand meenemen tijdens gesprek

Neem iemand mee tijdens het gesprek. Dit kan je partner, begeleider,een familielid, vriend of vriendin zijn. Op die manier kan deze persoon jou helpen onthouden wat de verzekeringsarts heeft gezegd. En als je iemand meeneemt kan deze jou ondersteunen tijdens het gesprek. Ten slotte is het ook fijn om het gesprek achteraf na te kunnen bespreken.

Krijg je meteen de uitslag van de WIA keuring te horen?

De verzekeringsarts kan vaak na het gesprek aangeven of je wel of niet (gedeeltelijk) wordt afgekeurd. Het kan zijn dat de verzekeringsarts aanvullende informatie nodig heeft om in te schatten of je wel of niet kunt werken. Die informatie vraag jezelf op of de verzekeringsarts vraagt dit op met jouw toestemming bij je huisarts of specialist.

Hoe gaat het verder na de WIA keuring?

Je wordt na het gesprek geinformeerd over hoe het verder gaat. Na het gesprek maakt de verzekeringsarts een rapport van het gesprek. Deze wordt toegevoegd aan je persoonlijk dossier. Je hebt recht om dit verslag in te zien. Het rapport wordt gemaakt met behulp van de Functionele Mogelijkhedenlijst (FML). Hierin staat wat je mogelijk nog wel aan werk zou kunnen doen. Je krijgt normaal gesproken ieder jaar een herkeuring bij het UWV. In de blogpost Herkeuring WIA vind je meer info over de herkeuring. Wil je goed voorbereid naar de volgende (her) keuring lees dan alle tips in het e-book ‘Hoe overleef ik het UWV? Op weg naar een succesvolle WIA keuring.

Het kan zijn dat de verzekeringsarts verwacht dat je in de toekomst helemaal niet meer kan werken. In dat geval kom je in aanmerking voor een IVA uitkering. Is dit het geval dan hoef je niet op gesprek bij de arbeidsdeskundige.

Is het de verwachting dat je in de toekomst wel kunt werken? Dan wordt je uitgenodigd op het spreekuur bij de arbeidsdeskundige. Mocht het UWV zowel een afspraak bij de verzekeringsarts als arbeidsdeskundige hebben gepland op dezelfde dag vraag dan om 2 aparte afspraken als dit te zwaar is. Door de spanning die je tijdens zo’n gesprek bij de verzekeringsarts ervaart, kan je dit 2e gesprek niet aan. Ben je gedeeltelijk of volledig afgekeurd kijk dan naar de mogelijkheden om naast je uitkering premievrij pensioen op te bouwen. In de blogpost over premievrije pensioenopbouw lees je meer over de mogelijkheden!

Na de WIA keuring op gesprek bij de arbeidsdeskundige

Zoals hierboven vermeld ga je naar de arbeidsdeskundige als je in de toekomst zou kunnen werken. Er wordt beoordeeld of de afgelopen 2 jaar voldoende re-integratie inspanningen zijn verricht door jou en de werkgever. De arbeidsdeskundige kijkt naar de informatie uit het re-integratieverslag die je hebt meegestuurd bij de WIA aanvraag. De documenten zoals het plan van aanpak en 1e jaars evaluatie tijdens de zieketewetperiode zijn hierbij van belang. Ook deze documenten heb jij destijds opgestuurd bij de WIA aanvraag.

De arbeidsdeskundige kijkt wat voor werk je deed en wat er nu voor mogelijkheden zijn qua werk. Als de arbeidsdeskundige van mening is dat de re-integratie inspanningen voldoende zijn, bepaalt deze voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent.

In onderstaande video van het UWV is kort uitgelegd hoe een gesprek met de arbeidsdeskundige in zijn werk gaat.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een WIA uitkering?

Om recht te hebben op een WIA keuring ben je minstens 35% afgekeurd. Is dit het geval dan wordt beoordeeld of je aanspraak kunt maken op een WGA of IVA uitkering . Je vindt in mijn blog UWV uitkering alle informatie over deze uitkeringen. Heb je geen recht op een WIA uitkering ga dan in bezwaar tegen de beslissing van het UWV. Mocht je hierdoor in financiële problemen raken kijk dan of je recht hebt op woonkostentoeslag.

Arbeidsdeskundige: goed voorbereid naar het gesprek

Arbeidsdeskundige van het UWV

Wat is de taak van de arbeidsdeskundige van het UWV?

Voordat je bij de arbeidsdeskundige terecht komt heb je eerst een gesprek met de verzekeringsarts gehad. De beperkingen en mogelijkheden die de UWV verzekeringsarts heeft vastgesteld, worden meegenomen in het onderzoek van de arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige toetst in samenspraak met de verzekeringsarts:

  • voor hoeveel je afgekeurd bent
  • hoeveel je nog kunt werken
  • in welke functies je nu nog in zou kunnen werken
  • hoeveel je hiermee kunt verdienen.

De arbeidsdeskundige beoordeelt dus of je nog kunt werken en voor hoeveel % je bent afgekeurd. De arbeidsdeskundige kijkt ook naar hoeveel je nog zou kunnen verdienen. Maar allereerst bekijkt de arbeidsdeskundige of er voldoende is gedaan aan re-integratie inspanningen door zowel de werkgever als jou. Belangrijk bij de aanvraag is dus of de werkgever voldoende zijn of haar best heeft gedaan om je te begeleiden naar passend werk. Is dit volgens de arbeidsdeskundige voldoende dan wordt bekeken voor hoeveel % je bent afgekeurd.

Wat gebeurt er als te weinig aan re-integratie is gedaan?

Er wordt door de arbeidsdeskundige gevraagd wat jij de afgelopen 2 jaar van de re-integratie hebt gevonden. Was het contact met de werkgever wel of niet goed? Wat vond jij goed gaan tijdens de re-integratie en wat vond jij minder goed gaan? Is de arbeidsdeskundige van mening dat de re-integratie inspanningen van de werkgever niet voldoende waren? Op dat moment volgt er een loonsanctie. Dit betekent dat de werkgever jouw salaris 1 jaar langer aan jou zal doorbetalen. De arbeidsdeskundige adviseert de werkgever over hoe te voldoen aan de re-integratie inspanningen. Het is ook mogelijk dat de werkgever de adviezen van het UWV zo goed opvolgt dat verkorting van de loonsanctie aangevraagd kan worden. Is dit het geval dan vervalt de loonsanctie en wordt gekeken of er recht bestaat op een WIA uitkering.

Welke arbeidsdeskundigen zijn er bij het UWV?

Bij het UWV zijn er 2 verschillende arbeidsdeskundigen:

Je hebt een arbeidsdeskundige die de aanvraag WIA uitkering doet beoordelen. Daarnaast heb je een arbeidsdeskundige die je helpt bij het vinden van passend werk als je (gedeeltelijk) bent afgekeurd.

Welke vragen kan je verwachten van de arbeidsdeskundige?

Je kunt vragen verwachten zoals:

  • Wat voor werk heb je gedaan?
  • Welke werkzaamheden lukten je toen wel en welke niet?
  • Wat zijn de werkzaamheden die je wel nog kunt doen?
  • Kun je de werkzaamheden opnoemen die je nu niet meer kunt doen?
  • Weet je wat je kunt verwachten van je eigen herstel in de toekomst?
  • Bedenk voor het gesprek welke mogelijkheden je voor jezelf nog ziet maar ook wat je niet meer kunt.
  • Neem iemand mee naar het gesprek.

Hoe je je voorbereid op de WIA keuring bij de verzekeringsarts kun je lezen in de blogpost: WIA keuring: goed voorbereid naar het spreekuur.

Hoe berekent de arbeidsdeskundige de WIA uitkering?

Het re-integratieverslag die je bij de WIA aanvraag hebt toegevoegd en opgestuurd wordt door de arbeidsdeskundige gebruikt. Een arbeidsdeskundige voert ook de FML lijst die de verzekeringsarts heeft ingevuld, in in het computersysteem. In de FML lijst staan jouw beperkingen weergegeven. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je moeite hebt met concentreren, lopen, staan of tillen. Het computersysteem (CBBS) bekijkt jouw opleidingsniveau, arbeidsverleden en beperkingen. Vervolgens gaat het CBBS systeem op zoek naar minimaal 3 functies die bij jou zouden passen. Vindt het computersysteem niet voldoende functies dan betekent dit dat je volledig afgekeurd bent. De FML lijst kun je hier downloaden.

Arbeidsdeskundige maakt berekening WIA keuring
Arbeidsdeskundige UWV aan de slag met de berekening

Berekening uurloon voor de WIA uitkering

Het computersysteem (CBBS) die de arbeidsdeskundige gebruikt, heeft een paar functies gevonden die je nog zou kunnen doen. Per functie wordt naar het bijbehorende uurloon bekeken. Deze zijn standaard per functie weergegeven. Dit uurloon van die functies wordt vergeleken met het uurloon dat je verdiende bij je laatste werkgever. Het verschil tussen het uurloon vanuit die fictieve functie in het computersysteem van de arbeidsdeskundige en het uurloon van je laatste werkgever is het % voor hoeveel je bent afgekeurd. De laatste functie bij de werkgever van waaruit je ziek bent geworden, heet bij het UWV de maatman.

Er bestaat een formule die het UWV gebruikt om het % dat je wel of niet bent afgekeurd te berekenen. Dat ziet er zo uit:

  maatman – functie UWVx 100% = percentage arbeidsongeschikt
                                   maatman

Wanneer heb ik recht op een WIA uitkering?

Als je volgens bovenstaande berekening meer dan 35% bent afgekeurd dan heb je recht op een WIA uitkering. Helaas is het dus zo dat wanneer je volgens de berekening minder dan 35% bent afgekeurd, je geen recht hebt op een WIA uitkering. Ben je volgens de arbeidsdeskundige wel meer dan 35% afgekeurd dan wordt beoordeeld of je voor een WGA of IVA uitkering in aanmerking komt.

Wat betekent het resultaat van het gesprek met de arbeidsdeskundige in mijn geval?

Het resultaat van de WIA keuring kan het volgende betekenen:

Volledig afgekeurd:

je bent tijdelijk volledig afgekeurd waardoor je een WGA uitkering ontvangt. Is de verwachting dat je ook in de toekomst niet zou kunnen werken dan ontvang je een IVA uitkering.

Gedeeltelijk afgekeurd:

je kunt voor een gedeelte werken en voor een gedeelte niet. Je hebt bepaalde beperkingen waardoor je niet volledig zou kunnen werken. Hierbij kun je dus wel werken maar zitten er grenzen aan hetgeen jij momenteel aankunt. Is dit het geval dan kan een werkgever gebruik maken van een no-riskpolis. Dit betekent dat wanneer een werkgever jou aanneemt, deze een Ziektewetuitkering voor jou ontvangt wanneer je ziek wordt. Daarnaast hoeft een werkgever dan minder premie te betalen voor jou. Ten slotte betaalt een werkgever ook minder premie als je uiteindelijk een WGA uitkering aanvraagt. Je hoeft deze no-risk polis niet van tevoren aan te vragen. Het UWV beoordeelt op het moment van ziekte of er recht bestaat op de no-risk polis. Als je dus gedeeltelijk bent afgekeurd kan het voordelig zijn voor werkgevers om je aan te nemen.

Het UWV heeft over de no-risk polis de volgende video gedeeld:

Niet afgekeurd: je bent door het UWV minder dan 35% afgekeurd. Dit kan de volgende redenen hebben:

  • Het UWV vindt niet dat je een beperking hebt waardoor je niet zou kunnen werken.
  • Volgens de berekening door UWV zou je je oude salaris weer kunnen verdienen waaroor je minder dan 35% wordt afgekeurd.

Contact met de arbeidsdeskundige

Je wordt zoals je weet eerst uitgenodigd voor een gesprek bij de arbeidsdeskundige. Dit gesprek vindt plaats nadat je bij de verzekeringsarts bent geweest voor de WIA keuring. Ben je (gedeeltelijk) afgekeurd dan wordt door een 2e arbeidsdeskundige die gespecialiseerd is in het begeleiden naar werk, contact met je opgenomen. Heb je daarna nog vragen aan de arbeidsdeskundige dan kun je het UWV hiervoor benaderen op tel.nr. 088-898 92 94. Deze belkosten zijn helaas niet gratis. De arbeidsdeskundige belt je dan terug om een afspraak te maken. Heb je een werkmap aangemaakt via werk.nl dan kun je een bericht sturen via deze werkmap aan de arbeidsdeskundige.

Rapportage arbeidsdeskundige

De rapportage van de arbeidsdeskundige met de berekening wordt naar jou opgestuurd. Is het UWV van mening dat je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent? Dan ontvang je van het UWV een brief met hierin de beslissing. Ook wanneer je niet afgekeurd bent ontvang je hierover een brief.

Op de site van het UWV kun je ook info over de arbeidsdeskundige vinden.

Doelgroepregister: wat is dat en hoe werkt het?

Wat is het doelgroepregister ?

Doelgroepregister UWV

Het doelgroepregister is een landelijk register welke beheerd wordt door het UWV. In het register staan gegevens van mensen die vallen binnen de doelgroep van banenafspraken. In mijn blog ‘banenafspraak-wat-is-het-en-hoe-werkt-het/’ lees je alles over de banenafspraken. Met banenafspraak wordt bedoeld de afspraak tussen het kabinet en werkgevers. Het doel is het creëren van extra banen voor mensen met een ziekte, handicap of afstand tot de afstandsmarkt.

Waarom een doelgroepregister?

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan met behulp van het doelgroepregister controleren of werkgevers de afspraak van het creëren van extra banen nakomt. De banenafspraak heeft namelijk tot doel om meer mensen die door hun ziekte of handicap niet meer kunnen werken, weer op de arbeidsmarkt te krijgen.

Hoe kom je in het doelgroepregister?

Je komt in het doelgroepregister als je een arbeidsbeperking hebt. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen. Kijk hieronder of jij voldoet aan de criteria:

  • je valt onder de Participatiewet. Door het UWV is vastgesteld dat je niet in staat bent om 100% van het wettelijk minimumloon te verdienen en je kunt alleen met behulp van een jobcoach het wettelijk minimumloon verdienen.
  • er is sprake van een WSW-indicatie (voormalige Wet Sociale Werkvoorziening).
  • je ontvangt een oude Wajong of Wajong 2010 uitkering en je bent in staat om te werken.
  • je hebt of had een WIW-baan (voormalige Wet inschakeling werkzoekenden) of een ID baan (voormalig Besluit in- en doorstroombanen.)
  • Het is uit loonwaardeonderzoek gebleken dat je een verminderde loonwaarde hebt;
  • Je bent schoolverlater (voormalig leerling) binnen het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en je hebt bij het UWV een aanvraag beoordeling arbeidsvermogen gedaan;
  • Voor je 18e levensjaar of tijdens je studie heb je een handicap of ziekte gekregen. Je kunt het wettelijk minimumloon alleen verdienen middels een werkvoorziening zoals een brailletoetsenbord of vervoersvoorziening. Je hebt hiervoor de aanvraag beoordeling werken met een voorziening gedaan.
  • Via de Praktijkroute ben je in het doelgroepregister gekomen. Dit houdt in dat je werkt voor een werkgever alleen minder goed of snel als iemand van jouw leeftijd. Je krijgt volledig salaris terwijl je wel een lagere loonwaarde hebt. Je merkt niks van dit verschil want je werkgever ontvangt hiervoor subsidie.

Kan ik mijzelf aanmelden voor het doelgroep register?

Het is niet mogelijk om jezelf aan te melden voor het doelgroepregister. Voldoe je aan de eerder genoemde voorwaarden voor de banenafspraken dan wordt je vanzelf opgenomen binnen het register.

Denk je dat je wel in aanmerking komt voor het doelgroepregister dan kun je een beoordeling arbeidsvermogen of de aanvraag beoordeling werken met een voorziening indienen bij het UWV. Dit formulier vul je in en wordt beoordeeld door het UWV.

Dit is ook mogelijk als je niet werkt en je wilt toch in aanmerking komen voor het doelgroepregister. Je kunt ook dan een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen bij het UWV.

Kreeg je voordat je 18 jaar werd of tijdens je studie een arbeidsbeperking en je werkt wel? Is het daarom alleen maar mogelijk met een voorziening een baan te krijgen en te houden? Je kunt dan de beoordeling werken met een voorziening aanvragen. Het UWV beoordeelt dan of deze voorziening van belang is om het wettelijk minimumloon te kunnen verdienen. Is het anwoord ja dan wordt je alsnog aangemeld voor het doelgroepregister.

Hoe weet ik dat ik ben opgenomen in het doelgroep register?

Dit kun je terugvinden op de website van het UWV onder het kopje ‘Mijn UWV’. Je logt in met je DIGID code waarna je klikt op ‘Persoonlijke gegevens’. Bij Doelgroepregister klik je op ‘Controleren’. Er staat ‘Ja’of ‘Nee’ bij.

Voordelen doelgroepregister

Er zijn een paar voordelen als je in het register vermeldt staat. Je kunt dan mogelijk een baan die valt binnen de baanafspraak krijgen. Je kans op een betaalde baan wordt dus vergroot. Ook kun je extra geholpen worden bij je zoektocht naar een passende baan.

Het is daarnaast ook voordelig voor een werkgever om iemand aan te nemen die binnen het doelgroepregister valt. Waarom? Omdat de werkgever van subsidie en vergoedingen gebruik kan maken wanneer zij iemand aannemen uit het doelgroepregister. Ten slotte voldoet de werkgever aan de quotumwet wanneer de werkgever iemand uit het register aanneemt. Met de quotumwet wordt bedoeld dat een werkgever per 25 medewerkers 1 persoon in dienst heeft met een ziekte of handicap.

Doelgroepregister uwv

Nadelen doelgroepregister

Als nadeel kon voorheen genoemd worden dat je jezelf niet kon uitschrijven wanneer je opgenomen was in het doelgroepregister. Echter, per 1 februari 2020 is dit gewijzigd en heb je als werknemer wel zelf de mogelijkheid om je weer uit te schrijven.

Een ander nadeel is dat mensen met een wia uitkering geen aanspraak maken op een inschrijving in het doelgroepregister. Mensen met bijvoorbeeld een Wajonguitkering die voldoen aan de criteria kunnen dan een streepje voor hebben t.o.v. iemand met een wia uitkering die voor dezelfde vacature solliciteert.

Voor een werkgever kan het wel nadelige gevolgen hebben wanneer een werknemer uit het register zich uitschrijft. De werkgever kan dan de afgesproken subsidievoordelen verliezen. Daarnaast telt per 1 januari 2021 de werknemer die zich uitschrijft niet meer mee voor het quotum arbeidsbeperkten.

Doelgroepregister vacatures

Sta jij in het doelgroepregister dan kijkt een werkgever waar je voor gaat solliciteren of je aangemeld bent. Is dit het geval dan kun je in aanmerking komen voor die vacature.

Op werk.nl kun je bij je cv het vakje ‘banenafspraak’ aanvinken wanneer je in het register staan. Je bent zo vindbaar voor werkgevers die zijn aangemeld voor de banenafspraken. Het staat je vrij om dit vinkje uit te vinken als je niet wilt dat werkgevers zien dat je binnen het doelgroepregister valt.

Hoe lang in doelgroepregister?

Totdat je de AOW-leeftijd hebt bereikt blijf je normaliter in het doelgroepregister staan.

Verwacht je in de toekomst niet meer te kunnen werken en heb je een Wajong-uitkering zonder arbeidsvermogen? Het UWV zal je dan uit het doelgroep register halen doordat je een positief Advies indicatie beschut werk krijgt.

Welke gegevens staan vermeld in het doelgroepregister?

Als je je afvraagt welke gegevens over jou bekend zijn in het doelgroepregister, dan gaat het om de volgende gegevens:

  • je burgerservicenummer;
  • per wanneer je bent aangemeld binnen het register;
  • de reden waarom je bent opgenomen binnen het doelgroepregister.

Wie kunnen mijn gegevens inzien als ik geregistreerd ben in het register?

De gegevens die in het register vermeld zijn kunnen door het UWV, gemeenten en jijzelf opgezocht worden. Een werkgever heeft alleen die mogelijkheid om de gegevens te zien wanneer deze jouw burgerservicenummer kent. De reden waarom je in het doelgroepregister staat of wanneer je daarin bent opgenomen staat er niet bij.

Betaaldata UWV: wanneer betaalt het UWV mijn uitkering?

Betaaldata en WIA uitkering

Uitbetaling WIA, WAO, WAZ of Wajong uitkering 2023

Betaaldata WIA 2023

23 februari 2023
23 maart 2023
21 april 2023
23 mei 2023 (ook vakantiegeld)
23 juni 2023
21 juli 2023
23 augustus 2023
22 september 2023
23 oktober 2023
23 november 2023
18 december 2023 (deze betaaldatum kan nog wijzigen)
Betaaldata WIA 2022

Uitbetaling WIA, WAO, WAZ of Wajong uitkering 2022

21 januari 2022
23 februari 2022
23 maart 2022
22 april 2022
23 mei 2022 (ook vakantiegeld)
23 juni 2022
23 juli 2022
23 augustus 2022
23 september 2022
21 oktober 2022
23 november 2022
16 december 2022 (deze betaaldatum kan nog wijzigen)
Betaaldata WIA 2022

Uitbetaling WIA, WAO, WAZ of Wajong uitkering 2021

22 januari 2021
23 februari 2021
23 maart 2021
23 april 2021
21 mei (ook vakantiegeld)
23 juni 2021
23 juli 2021
23 augustus 2021
23 september 2021
22 oktober 2021
23 november 2021
17 december 2021 (deze betaaldatum kan nog wijzigen)
Betaaldata WIA 2021

Uitbetaling WIA, WAO, WAZ of Wajong uitkering 2020

23 januari 2020
21 februari 2020
23 maart 2020
23 april 2020
22 mei 2020 (ook vakantiegeld)
23 juni 2020
23 juli 2020
21 augustus 2020
23 september 2020
23 oktober 2020
23 november 2020
15 december 2020

Het hangt van het type uitkering af wanneer het UWV de uitkering uitbetaald. Voor zowel de WAO, WIA, Wajong en WAZ gelden vaste betaaldata. Voor de WIA is dit dus 1 keer per maand. De ziektewetuitkering wordt bijvoorbeeld wekelijks uitbetaald. Je krijgt altijd achteraf uitbetaald en bij de WIA dus iedere maand. Je kunt de betaaldata van de WIA en betaalspecificatie bekijken via de website van het UWV door in te loggen bij ‘Mijn UWV’. Door in te loggen met je DIGID code op ‘Mijn UWV’ kun je jouw betaalspecificaties inzien. Het is niet mogelijk om zonder DIGID code in te loggen op ‘Mijn UWV’ om je betaalspecificaties te bekijken of om überhaupt een uitkering te kunnen aanvragen. Hoe je een DIGID code aanvraagt lees je in mijn blog Hoe vraag ik een WIA uitkering aan.

De betaaldata UWV van de WIA staan vast per maand. Houdt er rekening mee dat het 3 werkdagen kan duren vanaf de betaaldatum voordat het bedrag op je rekening staat.

Betaaldata UWV: Ziektewetuitkering

De ziektewetuitkering wordt iedere week uitbetaald, Het kan ook zijn dat je ziektewet-uitkering naar je werkgever wordt overgemaakt. Dit is het geval wanneer je van je werkgever je salaris gewoon doorbetaald krijgt. Dan merk je er zelf niks van.

Volgens de wet moet jouw werkgever jou je salaris gewoon doorbetalen tijdens ziekte (uitzondering uitzendcontract of oproepcontract). Jouw werkgever ontvangt dan de ziektewet-uitkering rechtstreeks van het UWV. Zijn er onduidelijkheden tijdens je ziektewet-periode kijk dan voor meer info hier . Heb je goede verstandshouding met je werkgever kun je daar ook terecht, op de site van het UWV staat info over je ziektewetuitkering en bij geschil kun je eventueel terecht bij een vakbond.

Uitbetaling UWV: WW uitkering

Het hangt helemaal van je situatie af wanneer er wordt uitbetaald door het UWV bij een WW-uitkering. Normaal gesproken is dit aan het einde van iedere maand. Maar wel pas wanneer je eventuele inkomsten van de vorige maand hebt ingevuld via inkomstenopgave formulier. Ben je aan het wachten op je 1e betaling bij de WW dan kan het langer dan 14 dagen duren totdat de 1e betaling op je rekening staat. Zorg dan dat je eigen (spaar) geld hebt om die periode te overbruggen.

Als de uitkering door het UWV is overgemaakt kan het nog tot maximaal 3 dagen duren totdat het geld op je rekening staat. Het kan namelijk per bank verschillen wanneer het geld op de rekening staat.

Uitbetaling UWV: IOW uitkering

De IOW uitkering wordt iedere maand met terugwerkende kracht op je rekening gestort. Dit betekent dat je de uitkering van mei begin juni ontvangt en de uitkering van juni aan het begin van de maand juli ontvangt. Het UWV maakt deze IOW uitkering altijd over op de 1e werkdag van de maand en kan ook weer tot maximaal 3 dagen duren totdat het geld op de rekening staat.

UWV uitbetaling toeslag

Heb jij recht op een toeslag van het UWV omdat je onder het sociaal minimum zit?Een toeslag van het UWV krijg je tegelijkertijd met je uitkering uitbetaald. Zit jij in de situatie dat je recht hebt op een toeslag van het UWV maar geen uitkering van het UWV ontvangt? Je krijgt dan wekelijks de toeslag uitbetaald. Heb je nog een werkgever dan kun je die toeslag tegelijk met je salaris krijgen als dit met je werkgever zo is afgesproken.

Betaaldata UWV
Betaaldata UWV

Betaaldata WIA en vakantiegeld

Het vakantiegeld van UWV staat niet in het schema van betaaldata UWV vermeld omdat deze apart wordt uitbetaald in de maand mei samen met je uitkering. Voor vragen over je betaling neem dan telefonisch contact op met het UWV via: 088 – 898 9294

Door het UWV wordt vakantiegeld ieder jaar in de maand mei uitbetaald of als je uitkering stopt. Dit geldt niet als je een ziektewetuitkering hebt. Hierbij zit het vakantiegeld van de ziektewetuitkering al in de wekelijkse uitbetalingen inbegrepen.

Hierbij de betaaldata vakantiegeld in 2021 voor onderstaande uitkeringen:

  • WW: 18 mei 2021
  • WIA (WGA en IVA): 21 mei 2021
  • Wajong: 21 mei 2021
  • WAO: 21 mei 2021
  • IOW: 18 mei 2021
  • WAZ: 21 mei 2021


Dit zijn de betaaldata vakantiegeld in 2020 voor de volgende uitkeringen:

  • WW: 25 mei 2020
  • WIA (WGA en IVA): 20 mei 2020
  • Wajong: 20 mei 2020
  • WAO: 20 mei 2020
  • IOW: 25 mei 2020
  • WAZ: 20 mei 2020

Betaalspecificatie betaaldata UWV

Iedere maand krijg je een betaalspecificatie van je uitkering online verstuurd via Mijn UWV op de website van het UWV in Mijn Documenten. Rond de 20e van de maand kun je de betaalspecificatie inzien via Mijn UWV. De uitkering wordt in december altijd eerder uitbetaald waardoor de exacte betaaldatum in december nog niet vaststaat. Dit betekent ook dat je de betaalspecificatie eerder ontvangt dan normaal.

Uitbetaling UWV te laat

Krijg je de uitkering niet netjes op tijd uitbetaald dan is het UWV verplicht om een vergoeding uit te betalen. Dit wordt wettelijke rente genoemd. Het UWV moet volgens de wet namelijk binnen officiële termijnen beslissingen nemen en betalingen doen.

Hoe laat betaald UWV uit?

De betaling van je WIA, WAO, WAZ of Wajong uitkering staat rond de 20e van de maand klaar. Meestal duurt het dan nog zo’n 3 werkdagen voordat de uitkering op je rekening staat. De exacte betaaldata kun je in bovenstaande tabel zien. In december wordt de WIA, WAO, WAZ of Wajong uitkering eerder uitgekeerd.

Woonkostentoeslag: heb jij daar recht op?

Wat is woonkostentoeslag?

De woonkostentoeslag wordt door de gemeente waar je woont uitgekeerd. Het valt onder bijzondere bijstand. Is je inkomen gedaald doordat je ziek bent geworden en niet meer kunt werken? Of ben je gescheiden en zit je nu met een hoge hypotheek die je niet alleen kunt opbrengen? Misschien heb je hoge huurkosten die je tijdelijk niet kunt opbrengen en je hebt geen recht op huurtoeslag van de Belastingdienst? Ben je pas verhuisd en moet je tijdelijke dubbele huur betalen? Is je inkomen door een (corona) crisis gedaald?

De woontoeslag vult tijdelijk je inkomen aan om financiële problemen zoals betalingsachterstanden van je hypotheek of huur te voorkomen. De bedoeling is ter overbrugging totdat je bijvoorbeeld een goedkopere eigen woning of huurwoning heb gevonden met lagere woonlasten. Check ook of je recht hebt op de extra vergoeding Tegemoetkoming Arbeidsongeschikten.

wat is woonkostentoeslag
wat is woonkostentoeslag

Hoe kom ik in aanmerking voor woonkostentoeslag?

Je kunt in aanmerking komen voor de woonkostentoeslag wanneer je een bijstandsuitkering, UWV uitkering, pensioen of in loondienst bent. De gemeente kijkt naar je inkomen waarbij mensen met een hoger inkomen minder bijzondere bijstand krijgen. Inkomsten en vermogen van de andere familie-leden in het gezin worden ook mee gewogen ter beoordeling.

Voorwaarden

De gemeente hanteert verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de woonkostentoeslag:

  • Je inkomen is opeens gedaald vanwege bijvoorbeeld een ziekte, ontslag of scheiding.
  • De woonlasten van hypotheek of huur kun je niet meer betalen met je huidige inkomsten.
  • Je hebt geen recht op huurtoeslag die je via de Belastingdienst krijgt omdat je een eigen woning hebt of je huurt boven de huursubsidiegrens.
  • Je gaat binnen 1 jaar zoeken naar een goedkopere koop -of huurwoning. Deze periode kan tot maximaal met 1 jaar verlengd worden. Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Of dat er na je 65e levensjaar geen verhuisverplichting is. Vraag bij je gemeente naar deze voorwaarden.
  • De woonkostentoeslag mag je alleen maar gebruiken voor de kosten van de hypotheek of huur. Alle andere vaste lasten zoals gas, water en licht mag je normaliter niet van deze toeslag betalen.
  • Je bent 18 jaar of ouder, je hebt de Nederlandse nationaliteit of bent daaraan gelijkgesteld, je staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) en je vraagt de toeslag aan voor het adres waar je op bent ingeschreven.
  • Je zit op het moment van aanvraag niet in de gevangenis of TBS kliniek: je hebt dan geen recht op Bijzondere Bijstand en dus de toeslag.

Woonkostentoeslag aanvragen: hoe doe je dat?

Je vraagt de toeslag aan bij de gemeente waar je woont via het loket Bijzondere Bijstand. Je moet dan verschillende documenten opsturen. Welke formulieren je precies moet opsturen is per gemeente verschillend. Voorbeelden van documenten die een gemeente nodig zou kunnen hebben:

  • kopie van het identiteitsbewijs of paspoort van jezelf en eventuele partner
  • salarisstrook om je inkomen aan te tonen
  • overzicht van eventuele schulden
  • vermogensoverzicht
  • echtscheidingsgegevens wanneer je gescheiden bent
  • bij een eigen woning de bewijsstukken van je kosten en vaste lasten en bijvoorbeeld een recent taxatierapport.

Normaal gesproken doet de gemeente er maximaal 8 weken over om een beslissing over je aanvraag te nemen. In sommige gevallen kan de gemeente die termijn verlengen. Je kunt binnen 6 weken bezwaar maken tegen de beslissing van de gemeente mocht je aanvraag zijn afgewezen.

woonkostentoeslag aanvragen: hoe doe je dat
woonkostentoeslag aanvragen hoe doe je dat

Hoogte van de woonkostentoeslag

Dit is afhankelijk van de hoogte van je inkomen of vermogen en de hoogte van de huur of hypotheek. De gemeente houdt rekening met je persoonlijke situatie en er wordt een moeilijke berekening op los gelaten om de hoogte van de woonkostentoeslag te berekenen. Je zou bij een huurwoning zelf een grove inschatting kunnen doen door je woonkosten bij elkaar op te tellen en eventuele subsidies en premies daar vanaf te trekken. Je ziet dan wat je netto woonkosten zijn. Ten slotte kijk je of de netto woonkosten boven de huursubsidiegrens liggen. Dit is alleen ter indicatie maar zoals gezegd wordt door de gemeente een definitieve berekening gemaakt.

Wat te doen bij een huurwoning

Huur je een woning die boven de huursubsidiegrens valt dan kun je een tijdelijke bijdrage krijgen in de huurkosten. Ga naar de website van de Belastingdienst om te kijken waar de huursubsidiegrens ligt.

Wat te doen bij een eigen woning

Het gaat hier om een tegemoetkoming van de kosten in:

  • opstalverzekering
  • onroerendezaakbelasting
  • erfpachtcanon
  • onderhoudskosten
  • rioolrecht waterschapsbelasting
  • hypotheekrente (niet de aflossing, wel de rente!) minus de hypotheekrenteaftrek.

Woonkostentoeslag en eigen vermogen

Heb je eigen vermogen opgebouwd? Dan moet je eerst je eigen vermogen ‘opsnoepen’ totdat je de vermogensgrens hebt bereikt.

Woonkostentoeslag en huurtoeslag

Huur je een woning en zit je onder de huursubsidiegrens doordat je inkomen nu is gedaald? Dan bestaat er eerst mogelijk recht op huurtoeslag die je aanvraagt bij de Belastingdienst. Heb je geen recht op de huurtoeslag kijk dan of je recht hebt op de woonkostentoeslag.

Hoe lang heb ik recht op een woonkostentoeslag?

Dit is afhankelijk van de regels per gemeente dus in welke gemeente je woont. Het is een tijdelijke toeslag. De perioden dat je de toeslag krijgt lopen per gemeente sterk uiteen en ook per persoonlijke situatie. In de ene gemeente heb je bijvoorbeeld 6 maanden recht op de toeslag terwijl je in een andere gemeente recht hebt op 1 jaar of zelfs langer. Jouw persoonlijke situatie speelt hierbij ook een rol.

Hoe kijkt de Belastingdienst naar de toeslag?

Gelukkig ziet de Belastingdienst de toeslag niet als extra inkomsten omdat het om een tijdelijke (nood) aanvulling gaat. Dit heeft 2 voordelen namelijk:

  • het heeft geen invloed op de toeslagen die je misschien nu ontvangt zoals bijvoorbeeld een toeslag zorgverzekering.
  • je hoeft geen belasting te betalen over de toeslag.

Premievrije pensioenopbouw: tips bij WIA en pensioen

Heb jij al gehoord over premievrije pensioenopbouw? Wanneer je een WIA uitkering krijgt, bouw je normaal gesproken geen pensioen op. Toch zijn er 3 mogelijkheden waar je misschien nog niet aan gedacht hebt.

  • Arbeidsongeschiktheidspensioen: je werkgever kan een verzekering voor jou hebben afgesloten en betaalt voor jou de premie. Je ontvangt dan een aanvulling op je uitkering afhankelijk van hoeveel je bent afgekeurd en wat de werkgever daarover heeft geregeld. Ben jij bijvoorbeeld minder dan 35% afgekeurd en krijg je daarom geen WIA uitkering dan kan deze verzekering ervoor zorgen dat je toch een bepaald bedrag per maand krijgt uitgekeerd. Let hierbij wel op dat deze verzekering vaak maar voor een paar jaar is en dus niet totaan je pensioenleeftijd. Check bij je pensioenfonds of werkgever of jij hier recht op hebt.
  • Nabestaandenpensioen: mocht je partner voor de pensioenleeftijd overlijden (laten we hopen van niet) dan kan er recht bestaan op nabestaandenpensioen. Ben je in het verleden gescheiden en is jouw ex-partner voor de pensioenleeftijd overleden dan kan je misschien recht hebben op bijzonder nabestaandenpensioen. Check op mijnpensioenoverzicht.nl hoe je pensioen geregeld is als je arbeidsongeschikt wordt. Bovenstaande pensioenregelingen hebben geen invloed op je uitkering (wel als je toeslagen ontvangt via UWV dus vraag dit na!)

Wat is premievrije opbouw of voortzetting van pensioen als je een uitkering hebt?

  • Premievrije opbouw van pensioen: over deze interessante mogelijkheid gaat de rest van deze blog.

Normaal gesproken zou je bij een WAO of IVA uitkering geen recht hebben op pensioenopbouw. Je bent immers niet meer in dienst en je oude werkgever draagt geen premie meer voor je af. Tenminste, dat is wat geregeld het antwoord was van adviseurs en regelmatige google-acties.

Maar, wist je dat je naast een uitkering van het UWV misschien recht hebt op premievrije pensioenopbouw? Dit betekent dat je toch pensioen blijft opbouwen via je pensioenfonds terwijl je een WAO/WGA of IVA uitkering ontvangt. Je hoeft hier dan geen premie voor te betalen. Het pensioenfonds neemt die kosten dan op zich. Lees in mijn blog over UWV uitkeringen ook alles over de verschillende uitkeringen van het UWV.

uwv uitkering en pensioen

Hoe hoog is de premievrije pensioenopbouw?

Deze nieuwe premievrije opbouw van pensioen naast je uitkering is meestal lager omdat er alleen pensioen opgebouwd wordt over het gedeelte dat je bent afgekeurd. Aangezien jij als arbeidsongeschikte toch al flink in inkomen achteruit bent gegaan is iedere extra euro dat je niet zelf hoeft te sparen voor je pensioen welkom, toch? Wil je naast premievrije opbouw van je pensioen toch volledig pensioen opbouwen over het gedeelte dat je mist qua inkomen omdat je een uitkering hebt dan kan dit d.m.v. vrijwillige voortzetting. Dat betekent wel dat je die op eigen kosten overneemt. Vraag bij je pensioenfonds naar de mogelijkheden.

Wanneer stopt de premievrije pensioenopbouw?

Hoe lang je de premievrije pensioenopbouw krijgt is afhankelijk van de regeling per pensioenfonds. Misschien heb je daar recht op tot je de AOW-leeftijd hebt bereikt, of stopt eerder gewoon doorlopen tot je pensioendatum. Het is dus een goed idee om aan je pensioenfonds te vragen tot wanneer jij recht hebt op de premievrije pensioenopbouw. De duur van de premievrije pensioenopbouw kan invloed hebben op de hoogte van je pensioen.

Hoe werkt premievrije pensioenopbouw of voortzetting van de uitkering in de praktijk?

De Geldgids (Consumentenbond) heeft over dit onderwerp een artikel gepubliceerd (oktober/november 2019).

Voor verschillende pensioenfondsen geldt een meldplicht wanneer je een WAO /WGA of IVA uitkering krijgt. Dit betekent dat je binnen een bepaalde termijn (ligt aan het pensioenfonds) zelf bij het pensioenfonds moet aankloppen om voor de premievrije voortzetting van het pensioen in aanmerking te komen.

Wat zijn de problemen met premievrije pensioenopbouw?

1.Meldplicht door arbeidsongeschikte bij pensioenfonds

Zoals hierboven vermeld betekent het niet tijdig aanmelden voor de premievrije pensioenopbouw bij pensioenfondsen die een meldplicht hebben, dat je er geen recht op hebt. Het pensioenfonds houdt zich m.b.t deze meldplicht niet aan de wet (art.37 Pensioenwet). Een pensioenfonds mag volgens die wet een arbeidsongeschikte dan niet verplichten om zich aan te melden voor de premievrije voortzetting. In plaats daarvan verschuilen meerdere pensioenfondsen zich achter eigen regels zoals de ‘haalplicht’. Deze ‘haalplicht’ wil zeggen dat je zelf de premievrije voortzetting moet aanvragen. De termijnen waarbinnen iemand zich kan aanmelden voor de premievrije voortzetting verschilt per pensioenfonds. Sommige pensioenfondsen hanteren een termijn van 1 maand, 3 maanden of een jaar. Hieronder een tabel met de pensioenfondsen die een meldplicht hanteren.

Pensioenfonds met meldplicht
ABP
Architectenbureaus
AVH
Beton
BpFBouw
Bouwmaterialen
Drank
Foodservice
Horeca
Houthandel
Kappersbedrijf
Koopvaardij
Medewerkers Apotheken
Meubel (Mitt)
Notariaat
Openbaar vervoer
Personeelsdiensten (Stipp)
PME
PMT
PWRi
Spoorwegpensioenfonds
Wonen
Woningcorporaties
Zorgverzekeraars
Bron: Geldgids oktober/november 2019

2 . Inlichtingenplicht vanuit pensioenfonds

De vraag is in hoeverre het pensioenfonds verplicht is om de arbeidsongeschikte te informeren over de premievrije voortzetting van het pensioen. Pensioenfondsen informeren de persoon die kort voor het pensioen staat normaal gesproken altijd op tijd over de datum van het pensioen. Volgens de ‘haalplicht’ zou het pensioenfonds de persoon in kwestie niet hoeven te informeren over de datum van het pensioen maar doet dit toch. Dan zou het informeren over de premievrije voortzetting of pensioenopbouw net zo makkelijk gedaan kunnen worden?! Ten slotte informeert het pensioenfonds de deelnemer ook over de datum van het pensioen terwijl zij volgens de ‘haalplicht’ daartoe niet verplicht zijn.

3. Falende gegevensuitwisseling door UWV

UWV zou de arbeidsongeschiktheid moeten doorgeven aan het pensioenfonds. Dit is in de praktijk tot 2013 niet goed gebeurd. Volgens de Pensioenwet (art.37) zijn pensioenfondsen verplicht om in samenspraak met UWV een contract op te stellen waarbij het UWV de arbeidsongeschiktheid meldt. Door problemen met de automatisering binnen UWV is de gegevensuitwisseling pas vanaf 2013 verbeterd. In de tussentijd bleven er nieuwe WIA gevallen bijkomen.

Verschillende pensioenfondsen zijn vanaf 2013 gestart met een ‘hersteloperatie’. Dus op basis van UWV gegevens zijn pensioenfondsen begonnen met het herstel van ‘vergeten’ pensioenen van afgekeurden en zijn met terugwerkende kracht aan gedupeerden toegekend. Het probleem is dat deze pensioenfondsen niet hebben vermeld hoe zij deze ‘hersteloperatie’ hebben vormgegeven. Bijvoorbeeld om hoeveel arbeidsongeschikten het gaat en wat er precies door het pensioenfonds is gedaan om premievrije voortzetting van het pensioen met terugwerkende kracht toe te kennen.

4. Financieel belang

Een pensioenfonds is geen liefdadigheidsinstelling. Zij moeten financieel goed presteren. De premievrije pensioenopbouw voor arbeidsongeschikten kost het pensioenfonds geld. Veel pensioenfondsen zullen in de toekomst mogelijk gaan korten op huidige pensioenen en kunnen niet meer indexeren. De uitbetaling van premievrije voortzetting van pensioen van arbeidsongeschikten zou dan ten koste gaan van andere deelnemers van een pensioenfonds. Pensioenfondsen zitten er dus niet op te wachten om premie vrije voortzetting met terugwerkende kracht toe te kennen.

5. Pensioenopbouw regelingen bij arbeidsongeschiktheid is verschillend per pensioenfonds

Het ene pensioenfonds is het andere niet. Er zijn pensioenfondsen die geen pensioenvrije voortzetting hebben in hun reglement. Sommige pensioenfondsen hebben wel premievrije opbouw maar geen meldplicht of juist wel. Ten slotte zijn er ook pensioenfondsen die een premievrije pensioenopbouw hanteren maar door afspraken met sociale partners niet tot uitkering overgaan door andere regelingen.

Voorbeeld pensioenfonds met premievrije pensioenopbouw met andere regeling.

Het pensioenfonds Flexsecurity bijvoorbeeld, heeft premievrije opbouw in het pakket zitten. Echter, hier zit een addertje onder het gras. Het ligt eraan in welke fase je binnen je dienstverband bent ziek geworden. Je hebt een Basisregeling en een Plusregeling. Zit je qua dienstverband nog in de Basisregeling (gaat in na 26 weken werken) dan heb je geen recht op premievrije voortzetting van het pensioen als je afgekeurd wordt. Wordt je ziek wanneer je in de Plusregeling valt dan bestaat er wel recht op pensioenvrije opbouw van het pensioen. Veel uitzend-en flexkrachten die ziek worden zijn door deze regeling de dupe omdat zij nog niet in de Plusregeling vallen.

6. Premievrije opbouw van pensioen is niet verplicht

Sociale partners maken de keuze of een pensioenfonds wel of niet premievrije opbouw binnen hun reglement opnemen.

arbeidsongeschikt en pensioen
arbeidsongeschikt en pensioen

Tips om premievrije pensioenopbouw te krijgen

Dit geldt alleen voor de pensioenfondsen die premievrije voortzetting van pensioen in hun reglement hebben! Doet het pensioenfonds standaard niet aan premievrije pensioenopbouw dan is er niet veel aan te doen.

Ben jij sinds kort afgekeurd en ontvang je een WAO/WIA/IVA uitkering?

Ga er niet vanuit dat het UWV je automatisch heeft aangemeld bij het Pensioenfonds. Neem nadat je de beslissing van het UWV hebt ontvangen dat je volledig of gedeeltelijk bent afgekeurd, direct contact op met jouw pensioenfonds en geef aan dat je je wilt aanmelden voor de premievrije voortzetting van de pensioenopbouw als zij de regeling in hun reglement hebben. Zo zorg je dat je niet te laat bent met aanmelden en je krijgt waar je recht op hebt. Hoe je een WIA uitkering aanvraagt kun je lezen in mijn blog WIA aanvragen. Meer info over de WIA keuring vind je hier.

Ben jij langere tijd afgekeurd en kom je er nu pas achter dat je misschien recht hebt op premievrije voortzetting?

In de praktijk blijkt dat de afgelopen jaren duizenden arbeidsongeschikten geen premievrije opbouw hebben gekregen. Dit komt omdat zij ‘vergeten’ waren zich aan te melden. Ofwel, zij waren niet op de hoogte gebracht dat die mogelijkheid bestond.

  • Neem contact op met het pensioenfonds om te kijken of zij premievrije voortzetting in hun reglement hebben. Is dit het geval bekijk dan welke regels zij hanteren om hiervoor in aanmerking te komen.
  • Check meldplichttermijnen. Bekijk of het pensioenfonds een meldplicht heeft. Is dit niet het geval dan is dat heel fijn. Bestaat er wel meldplicht bekijk dan welke termijn op jou van toepassing is. Is de termijn dat je je kunt aanmelden voor de premievrije pensioenopbouw verlopen (=je bent te laat om je aan te melden) dan is het verstandig om juridische hulp in te schakelen.

Hoe gaat het verder als het pensioenfonds niet meewerkt aan premievrije pensioenopbouw?

Schakel juridische hulp in

Ben je te laat met aanmelden voor premievrije opbouw van het pensioen, schakel dan juridisch advies in. Dit kan bijvoorbeeld zijn een rechtsbijstandsverzekering, vakbond of Juridisch Loket. Denk mee met de jurist die jou helpt. Het kan best zijn dat de jurist ook niet aan alle mogelijkheden heeft gedacht. Of dat de jurist vanuit de overheid toch wel betaald wordt waardoor sommige juristen niet altijd geneigd zijn om er vol voor te gaan. Wanneer de jurist een brief opstelt naar het pensioenfonds zou je onderstaande criteria kunnen meenemen in je bezwaar- of verweerschrift:

  • Beroep op coulanceregeling. Dit betekent dat het pensioenfonds beoordeelt in hoeverre jij door het niet krijgen van de premievrije pensioenopbouw benadeeld wordt (=in de problemen komt). Pensioenfondsen beoordelen dan per individueel geval of zij alsnog met terugwerkende kracht of vanaf nu de premievrije voortzetting toepassen.
  • Discriminerend karakter door het niet toekennen van de premievrije voortzetting. Geef aan dat het discriminerend is dat jij er niet voor in aanmerking komt doordat je bijv. tijdens je eerste ziektedag in een regeling zat waar de premievrije voortzetting niet in zit. Of dat het pensioenfonds een nieuw reglement heeft opgesteld waardoor oudere gevallen wel nog recht hadden op premievrije voortzetting en jij niet.
  • Inlichtingenplicht verzuimd. Geef in de brief aan dat het pensioenfonds jou niet heeft geinformeerd over de mogelijkheid van premievrije voortzetting van het pensioen.

Vraag om een hoorzitting met de commissie van het Pensioenfonds

Deze commissie is onafhankelijk te noemen. Wanneer het pensioenfonds je bezwaren in de brief heeft afgewezen dan kun je een hoorzitting met de commissie van het Pensioenfonds aanvragen. Zij beoordelen jouw zaak nog eens en nemen alsnog een nieuwe beslissing.

Tip: doe dit niet alleen maar laat je begeleiden door rechtsbijstand of de jurist die je hebt ingeschakeld. Wanneer de commissie je tijdens de hoorzitting vraagt om uitleg over je zaak zeg dan dat ze die vragen bij jouw jurist moeten neerleggen en dat jouw jurist alle inhoudelijke vragen beantwoord. Je hebt dan altijd nog de mogelijkheid om iets toe te voegen aan het verhaal van de jurist.

Laatste redmiddel om toch premievrije pensioenopbouw te krijgen

Ombudsman Pensioenen inschakelen

Laat jouw jurist een brief of email opstellen voor de ombudsman met alle info. De ombudsman helpt wanneer je een klacht hebt tegen de overheid. De ombudsman neemt dan contact op met het pensioenfonds en beoordeelt of het pensioenfonds wel of niet juist heeft gehandeld. Voordat je de Ombudsman inschakelt moet je van tevoren wel de klachtenprocedure van het pensioenfonds hebben doorlopen waarbij het pensioenfonds jouw probleem niet heeft opgelost.

4 redenen om aan te kloppen bij de Ombudsman Pensioenen:

Premievrije opbouw: je krijgt wanneer je bent afgekeurd ten onrechte geen premievrije pensioenopbouw.

Informatie niet (goed) doorgegeven: het pensioenfonds heeft jou niet goed geïnformeerd over een aspect dat belangrijk voor jou is.

Partnerpensioen: je denkt dat je recht hebt op een partnerpensioen maar deze krijg je niet.

Pensioenfonds heeft onjuiste informatie verstrekt: tijdens telefoongesprek met Pensioenfonds ben je onjuist geïnformeerd wat voor jou financiële nadelige gevolgen heeft.

Is extra sparen voor je pensioen een mogelijkheid voor jou?

Ten slotte, er zijn ook mogelijkheden om zelf extra te sparen voor je pensioen. Dit levert je zelfs belastingvoordeel op. Je opent dan een pensioen beleggingsrekening waarbij je zelf iedere maand een bedrag inlegt. Je kunt bij Brand New Day online een rekening openen. Lees in deze blog alles over beleggen of sparen naast een uitkering.

WIA uitkering en werken: hoe werkt dat bij UWV?

Inhoudsopgave

Hoe wordt de wia uitkering berekend als je gaat werken?

Je hebt een WIA uitkering en je gaat werken naast je uitkering. Hieronder wordt per WIA uitkering uitgelegd hoe het UWV omgaat met jouw salaris van je werkgever. Zit je nog in de Ziektewetperiode en ga je weer beginnen met werken lees dan in mijn blogpost ‘uitkering en werken’ wat je kunt verwachten. Krijg je binnenkort een WIA keuring/ beoordeling lees dan in het e-book ‘Hoe overleef ik het UWV: op weg naar een succesvolle WIA keuring’ hoe jij je het beste kunt voorbereiden op het gesprek.

Als je gaat werken tijdens de wia uitkering is het van belang te weten of je een WGA uitkering of een IVA uitkering ontvangt. Heb je een Wajong uitkering dan is het interessant om te kijken of jij in de Banenafspraken valt. Een WGA uitkering en IVA uitkering vallen beiden onder de WIA uitkering. Het verschil zit erin of de verwachting in de toekomst is dat je wel of niet meer kunt werken. Een WGA uitkering ontvang je als de verwachting is dat je in de toekomst weer zult kunnen werken. Een IVA uitkering ontvang je als de verwachting is dat je in de toekomst niet meer zal kunnen werken.

Wil je weten hoe het UWV omgaat met inkomsten uit werk als je een WIA uitkering ontvangt lees dan snel verder.

Hoeveel mag je extra verdienen met een WIA uitkering en werken in 2021?

WGA uitkering

Je hebt een WIA uitkering en gaat werken. Het is per uitkering verschillend hoeveel je mag bijverdienen. Ontvang je een WGA uitkering dan mag je maximaal 65% van je laatstverdiende loon bijverdienen. Ga je meer verdienen dan die 65% dan stopt de uitkering automatisch na een jaar vanaf de datum dat je meer dan 65% bent gaan verdienen. Ga je minder dan 65% van je oude salaris verdienen dan wordt je uitkering niet stopgezet maar wordt per maand gekeken of je gekort (=gedeelte terugbetalen) gaat worden op de uitkering.

IVA uitkering

Heb je een IVA uitkering van de WIA uitkering en gaat werken dan mag je maximaal 20% van je laatstverdiende loon bijverdienen. Daarvan wordt 70% ingehouden. Als je bijvoorbeeld 500 euro extra verdient per maand dan mag je dus 150 euro zelf houden.

Loonstroken insturen tijdens WIA uitkering als je gaat werken

Als je besluit te gaan werken bij een werkgever naast je WIA uitkering ben je verplicht om je inkomsten door te geven. Dit kan door de loonstrook/ salarisstrook iedere maand naar het UWV op te sturen. Klik hier om naar het wijzigingsformulier op de website van het UWV te gaan. Dus als je meer of minder gaat verdienen dan bij het UWV bekend is geef je dit binnen 1 week aan het UWV door. Doe je dit te laat dan kun je een boete krijgen.

Het UWV beoordeelt iedere maand of de inkomsten invloed hebben op je uitkering. Daarmee wordt bedoeld of je wel of niet een gedeelte van je uitkering moet terugbetalen aan het UWV. Binnen een bepaalde marge mag je bijverdienen naast je uitkering. Vallen jouw inkomsten buiten die marge omdat je bijvoorbeeld meer uren bent gaan werken dan normaal dan kan het zijn dat je je uitkering die maand (gedeeltelijk) moet terugbetalen.

Wat gebeurt er als je de bijverdiensten niet op tijd doorgeeft?

Geef jij je bijverdiensten niet op tijd door (binnen 1 week) dan kun je een boete krijgen van het UWV. Het boetebedrag kan maximaal 100% zijn van het teveel betaalde bedrag. Daarnaast zul je het teveel ontvangen bedrag aan uitkering moeten terugbetalen. Het advies is dus om je bijverdiensten op tijd door te geven om deze financiële tegenvallers te voorkomen.

Heb je al eens eerder een boete gehad en krijg je binnen 5 jaar weer een boete dan wordt het boetebedrag verhoogd van 100% naar 150%.

Is het UWV van mening dat er sprake is van fraude (bewust informatie achterhouden) dan zal het UWV niet overgaan tot een boete maar aangifte doen bij het Openbaar Ministerie.

Welke inkomsten moet je doorgeven bij een WIA uitkering en werken?

In principe moet je alles dat je extra verdient doorgeven. Heb je een WIA uitkering en je gaat werken of doet een klusje dan geef je dit door. Dit kan ook vrijwilligerswerk zijn en zowel betaald als onbetaald. Er zijn echter uitzonderingen die we hieronder bespreken.

Vrijwilligerswerk

Laat altijd weten wanneer je vrijwilligerswerk gaat doen ook al is het onbetaald. Krijg je een onkostenvergoeding dan zijn daar 3 voorwaarden aan verbonden:

1 Krijg je meer dan 170 euro per maand aan onkostenvergoeding? Of is dit meer dan 1700 euro per jaar? Alles boven die bedragen ziet het UWV als betaald werk en moet je terugbetalen.

2 Ben je 22 jaar of ouder dan mag je niet meer dan 5 euro per uur aan onkostenvergoeding ontvangen.

3 Ben je jonger dan 22 jaar oud dan mag je niet meer dan 2,75 euro per uur aan onkostenvergoeding ontvangen.

Inkomsten uit eigen onderneming

Je hebt een WIA uitkering en gaat werken in eigen onderneming. Ga je een eigen bedrijf beginnen of heb je al een bedrijf? Dan moet je ook die inkomsten (winst) doorgeven zoals een jaarlijkse verlies-winst rekening. Je kunt ook afspreken met het UWV om voorlopig een gedeelte van je uitkering niet tot uitbetaling te laten komen. Dit doe je wanneer je verwacht dat je de komende tijd een bepaalde winst gaat behalen. Je voorkomt hiermee terugbetalingen van de uitkering. Je kunt ook niet zomaar stoppen met je bedrijf omdat het UWV dan weer moet beoordelen in hoeverre het jou niet lukt om te werken.

Spullen structureel verkopen

Verkoop je structureel spullen op Marktplaats, rommelmarkten en andere platformen dan ben je bedrijfsmatig bezig en moet het UWV op de hoogte zijn. Verkoop je af en toe wat overtollige spullen omdat je er vanaf wilt dan hoef je dit niet door te geven.

Kamerverhuur

Ga je particulier een kamer verhuren aan bijvoorbeeld een student of een familielid dan hoef je dit niet op te geven. Doe je zelf aan professionele kamerverhuur (Airbnb of andere platformen)en ben jij alleen eigenaar van je huis of iets anders dat je verhuurt dan moet je dit wel opgeven. Het UWV ziet dit dan als een beroepsmatige activiteit. Kijk bij de paragraaf ‘Huurinkomsten uit vastgoed’ hieronder wat wel mogelijk is!

Kijk op de site van het UWV naar de volledige lijst van inkomsten die je moet doorgeven aan het UWV.

Welke inkomsten hoef je niet door te geven?

Ik deel hieronder mijn 2 belangrijkste tips die zeker de moeite waard zijn om te overwegen omdat je bij deze 2 mogelijkheden niet gekort wordt op je uitkering!

Spaargeld en inkomsten door beleggen

Je spaargeld en wat je verdient met beleggen van je geld! Wil jij meer rendement uit je geld halen voor bijv. je pensioen en een gecontroleerd risico nemen op geld dat je lange tijd apart zet? Lees in mijn blog ‘beleggen-of-sparen-naast-een-uitkering’ hoe jij met het minste risico kunt profiteren van je beleggingen. Je hoeft deze extra inkomsten niet op te geven aan het UWV! Bovendien vallen inkomsten uit beleggen in box 3 waarbij je maar weinig belasting hoeft te betalen.

Let op: het UWV schrijft daar op hun site over dat gespaarde cryptovaluta zoals bitcoins niet doorgegeven hoeven te worden. Het is belangrijk het onderscheid te maken tussen actief handelen in aandelen of cryptovaluta (regelmatig in-en verkopen van cryptovaluta) en opgespaarde bitcoins en andere cryptovaluta (kopen en laten staan en dus niet actief in-en verkopen). Handel je in bijvoorbeeld cryptovaluta? Dan beoordeelt de Belastingdienst of de inkomsten hieruit gelden als belastbaar inkomen. UWV volgt deze beoordeling waarna de uitkering lager kan worden.

Huurinkomsten uit vastgoed

Verhuur jij samen met je partner een ruimte in je huis, tiny house, vakantiewoning, garagebox of tweede huis? Staan jullie beiden geregistreerd als eigenaar of is jouw partner op papier eigenaar van je huis, tiny house, vakantiewoning, garagebox of tweede huis? Gefeliciteerd! Dan hoef je deze inkomsten niet door te geven aan het UWV!

Heb jij een wia uitkering en ben jijzelf geregistreerd als eigenaar van hetgeen je wilt verhuren of alleenstaand dan is bepalend of er sprake is van commerciële (kamer) verhuur m.b.t. of dit wel of niet doorgeven of dat het UWV deze inkomsten zal korten op de uitkering.

Niet-commerciële (kamer) verhuur

UWV geeft aan dat niet-commerciële kamerverhuur geen invloed heeft op de uitkering. De wetsartikelen in het algemeen inkomensbesluit geven geen puntsgewijze opsomming van die inkomsten wel en die niet. Er is wel een opsomming maar die geldt voor de toeslagenwet. 

Is er sprake van particulier kamerverhuur dan beschouwt het UWV deze inkomsten in beginsel niet als inkomen. Wanneer er sprake is van bedrijfsmatig kamerverhuur (bijv. airbnb en B&B) dan gaat men actief op zoek naar huurders en verzorg je als verhuurder bijv. ontbijt en andere faciliteiten. Dit betekent dat UWV deze inkomsten uit huur ziet als inkomsten als zelfstandige. Dan wordt een deel van de huurinkomsten verrekend op de uitkering.

Net zoals bij beleggen vallen inkomsten uit vastgoed ook in box 3 waardoor je ook hier maar weinig belasting over betaalt!

Kijk op de site van het UWV naar de volledige lijst van inkomsten die je niet hoeft door te geven.

WIA uitkering en werken met een WGA uitkering

Je krijgt een WGA uitkering wanneer je bij een keuring meer dan 35% arbeidsongeschikt bent bevonden. De verwachting is dat je in de toekomst weer (gedeeltelijk) aan het werk zal kunnen gaan. Het is bij een WGA uitkering zo bedacht dat werken naast de wia uitkering moet financieel moet lonen. Dit betekent dat wanneer je een WGA uitkering hebt en ernaast werkt, je een hoger inkomen hebt dan wanneer je niet zou werken naast je WGA uitkering.

Tip: je zou het UWV kunnen vragen of ze je een’ pro-forma’ berekening kunnen maken. Jij geeft dan het geschatte bedrag door dat je denkt te gaan verdienen. Het UWV voert dan het bedrag in in hun systeem. Zo kun je meteen zien of je nieuwe inkomsten invloed hebben op je uitkering (= moet je wel of niet een bedrag terugbetalen aan het UWV).

De WGA uitkering is onderverdeeld in 3 soorten:

  • loongerelateerde uitkering
  • de loonaanvullingsuitkering
  • de vervolguitkering

Loongerelateerde WGA uitkering

Je krijgt een loongerelateerde uitkering wanneer je tenminste 26 weken hebt gewerkt van de 36 weken voor je eerste ziektedag. Voor de berekening telt het ook als je in 1 week maar 1 dag gewerkt hebt.

De loongerelateerde uitkering duurt minimaal een half jaar en het ligt aan je arbeidsverleden hoe lang een loongerelateerde uitkering duurt maar duurt maximaal 24 maanden.

Of je binnen de WGA uitkering recht hebt op een loongerelateerde uitkering hangt van het volgende af:

  • of je door je ziekte 65% of minder kunt verdienen van je oude salaris;
  • je hebt tenminste 26 weken van de 36 weken voor je 1e ziektedag.

Heb je dus minder dan 26 weken van de 36 weken voor de 1e ziektedag gewerkt? Dan krijg je geen loongerelateerde uitkering maar wordt gekeken of je recht hebt op een loonaanvullingsuitkering of een vervolguitkering.

WIA uitkering en werken met een loongerelateerde WGA uitkering

Arbeidsverleden

Hoe lang je recht hebt op een loongerelateerde uitkering hangt af van hoe lang je voor je 1e ziektedag hebt gewerkt (arbeidsverleden). Het arbeidsverleden wordt bekeken door te kijken naar:

de jaren vanaf het jaar dat je 18 jaar werd tot en met 1997. Dit heet het ‘fictieve arbeidsverleden’.

Hierbij opgeteld worden de jaren die je hebt gewerkt vanaf 1998 tot het jaar waarin je een WGA uitkering hebt gekregen. Dit heet het ‘feitelijk arbeidsverleden’. Hierbij tellen alleen de jaren mee waarin je minimaal 52 dagen salaris kreeg. Ten slotte tellen ook de jaren mee waarin je onbetaald verlof op hebt genomen, je voor je zieke kind zorgde of mantelzorg verleende.

Hoogte en duur WIA loongerelateerde uitkering

Je krijgt een maand uitkering voor ieder volledig jaar dat je gewerkt hebt. De loongerelateerde uitkering duurt minimaal 3 maanden tot maximaal 24 maanden.

Werk je tijdens de loongerelateerde uitkering helemaal niet? Dan krijg je de 1e 2 maanden 75% van je laatst verdiende salaris. Na die 2 maanden nog 70% van je laatstverdiende salaris. Dit is het salaris dat je kreeg in het jaar voordat je ziek werkt.

Doe je werken naast de loongerelateerde uitkering? Dan krijg je naast het salaris dat je verdient nog 70% van het verschil tussen je laatstverdiende salaris voor de 1e ziektedag en je nieuwe salaris.

Praktijkvoorbeeld loongerelateerde WIA WGA uitkering en werken

  • Je verdiende in het jaar voordat je ziek werd 1200 euro per maand;
  • Je krijgt een loongerelateerde WGA uitkering.

Wat krijg je wanneer je niet werkt tijdens de loongerelateerde WGA uitkering:

  • Je ontvangt 70% van 1200 euro wanneer je niet werkt tijdens de uitkeringsperiode.
  • 70% van 1200 euro=840 euro. Je krijgt dus 840 euro bruto per maand aan uitkering.

Wat krijg je wanneer je wel werkt tijdens de loongerelateerde WGA uitkering

  • een WGA uitkering krijg je van 70% van het verschil tussen je oude salaris van 1200 euro per maand dat je verdiende voor je 1e ziektedag en je nieuwe salaris dat je krijgt tijdens de WGA uitkeringsperiode. In dit voorbeeld krijg je 300 euro aan salaris van je werkgever naast je uitkering.
  • 70% van 900 euro (verschil tussen 1200 en 300=900)=630 euro. Je totale inkomsten zijn dan 300 euro (salaris vanuit werkgever) + 630=930 euro per maand bruto aan uitkering.
  • Dit betekent dat je bruto per maand dus meer overhoudt als je naast je loongerelateerde WGA uitkering gaat werken.

Rekenhulp

WIA uitkering en werken met een WGA loonaanvullingsuitkering

Welke WIA WGA-uitkering krijg ik na de loongerelateerde uitkering?

Heb je de maximale duur van de loongerelateerde uitkering bereikt (minimaal 6 maanden, maximaal 24 maanden) en geen recht (meer) op de loongerelateerde WGA uitkering? Dan krijg je of een loonaanvullingsuitkering -of een vervolguitkering. Je krijgt 3 maanden voordat de loongerelateerde uitkering afloopt een brief van het UWV. Hierin staat of je een loonaanvullingsuitkering of een vervolguitkering gaat ontvangen.

Hierbij kijkt het UWV naar het percentage voor hoeveel je bent afgekeurd. Dit is tijdens de WIA keuring vastgesteld. Daarnaast kijkt het UWV hoeveel je verdient.

Tip: je zou het UWV kunnen vragen of ze je een’ pro-forma’ berekening kunnen maken. Jij geeft dan het geschatte bedrag door dat je denkt te gaan verdienen. Het UWV voert dan het bedrag in in hun systeem. Zo kun je meteen zien of je nieuwe inkomsten invloed hebben op je uitkering (= moet je wel of niet een bedrag terugbetalen aan het UWV).

Hoe lang heb ik recht op een loonaanvullingsuitkering?

Tot wanneer de loonaanvullingsuitkering gaat duren kan onderstaande redenen hebben:

  • Je verdient meer dan 65% van je oude salaris. Dan krijg je de loonaanvullingsuitkering maximaal 1 jaar.
  • De arbeidsdeskundige vindt dat je in theorie meer dan 65% van je oude salaris kunt verdienen. Helaas verdien je dit salaris niet in de praktijk naast je uitkering. De loonaanvullingsuitkering wordt dan beeindigd na 2 maanden.
  • Je verdient minder dan de helft van wat je volgens de arbeidsdeskundige kunt verdienen. De loonaanvullingsuitkering gaat dan omgezet worden in een vervolguitkering. Dit betekent dat het bedrag aan uitkering flink omlaag kan gaan.
  • Ben je tijdens je ziekteperiode nog zieker geworden? Is de kans groot dat je daardoor nooit meer dan 20% van je oude salaris kunt verdienen? Dan kun je in aanmerking komen voor een IVA uitkering. Je krijgt dan een herbeoordeling.

Je kunt de uitkering krijgen totdat je de AOW leeftijd bereikt (pensioenleeftijd). Dan moet er niks in je gezondheidssituatie veranderen. De uitkering kan ook eerder beëindigd worden wanneer je gezondheid beter wordt.

Berekening WIA loonaanvullings-of vervolguitkering

Het UWV kijkt bij de beoordeling voor een loonaanvullings-of vervolguitkering of je minder dan 50% verdient dan wat je volgens het UWV nog zou kunnen verdienen (verdiencapaciteit).

Wanneer recht op en WIA loonaanvullingsuitkering?

Loonaanvullingsuitkering: verdien je meer dan 50% dan wat je volgens het UWV nog in theorie zou kunnen verdienen met werken (verdiencapaciteit)? Dan ontvang je een loonaanvullingsuitkering.

Ben je volledig afgekeurd (arbeidsongeschikt) dus 80-100% afgekeurd? Dan krijg je normaliter een aanvullingsuitkering en is een vervolguitkering niet van toepassing. Er wordt dan niet gekeken naar hoeveel je verdient. Er bestaan echter uitzonderingen waarbij je toch een restverdiencapaciteit hebt. Je kunt dan toch in de categorie 80-100% vallen maar zul je minimaal de helft hiervan moeten verdienen om in aanmerking te komen voor een vervolguitkering. Vraag dit goed na bij de arbeidsdeskundige van het UWV wanneer je dus 80-100% bent afgekeurd en toch een restverdiencapaciteit hebt.

Wanneer recht op een WIA vervolguitkering?

Vervolguitkering: verdien je minder dan 50% dan wat je volgens het UWV nog in theorie zou kunnen verdienen met werken (verdiencapaciteit) ? Dan ontvang je een vervolguitkering. Let op dat een vervolguitkering slechts een percentage van het minimumloon is en dus financieel niet voordelig. Er wordt niet uitgegaan van het oude salaris maar van het minimumloon!

Praktijkvoorbeeld bepaling loonaanvullingsuitkering of vervolguitkering

  • Je verdiende voordat je ziek werd 1200 euro per maand.
  • Het UWV vindt dat je theoretisch 500 euro kunt verdienen met werken (verdiencapaciteit). Hierbij maakt het niet uit of er op dat moment een geschikte baan voor jou is of niet. Het is slechts theoretisch bedacht dat jij met jouw beperking nog zeker 500 euro per maand zou kunnen verdienen.
  • Het UWV kijkt om te bepalen welke uitkering je krijgt, of je minimaal 50% van je verdiencapaciteit zou kunnen verdienen. Dit is dus 50% van 500 euro=250 euro per maand.

Loonaanvullingsuitkering of vervolguitkering

  • Het UWV heeft besloten dat jij minimaal 50% van 500 euro zou moeten kunnen verdienen per maand naast de uitkering. Dus 250 euro per maand. Vindt jij een baan waarmee je 250 euro per maand kunt verdienen? Dan verdien je dus precies 50% van het bedrag (500 euro) dat jij volgens het UWV per maand zou moeten kunnen verdienen (=250 euro). Je ontvangt dan een loonaanvullingsuitkering.
  • Dit betekent dat je naast je salaris een uitkering ontvangt van 70% van het verschil tussen je laatst verdiende salaris voor 1e ziektedag (1200 euro) en wat je theoretisch nog zou kunnen verdienen (500 euro).

Berekening loonaanvullingsuitkering

  • 250+(70% van 1200)-500=590 euro
  • Kun je geen werk vinden voor 50% van je verdiencapaciteit dus in dit voorbeeld 50% van 500 euro=250 euro? Of je vindt wel werk maar je verdient er maar 200 euro per maand mee dan krijg je een vervolguitkering.

Rekenhulp

Vervolguitkering WGA WIA uitkering en werken

Een vervolguitkering krijg je naast het salaris dat je in de praktijk echt verdient bij een werkgever of alleen in theorie verdient (de arbeidsdeskundige vindt dat jij een bepaald bedrag per maand zou kunnen verdienen). De vervolguitkering is gebaseerd op een bepaald percentage van het minimumloon. Het minimumloon is een volgens Nederlandse wet vastgesteld minimaal bedrag dat je bij een werkgever zou moeten verdienen. De hoogte van het percentage van dit minimumloon is afhankelijk van je arbeidsongeschiktheidsklasse. Let op dat het bedrag van de vervolguitkering veel lager uitvalt. Dit komt omdat de vervolguitkering niet gebaseerd is op je voorgaande loon.

Tip: je zou het UWV kunnen vragen of ze je een’ pro-forma’ berekening kunnen maken. Jij geeft dan het geschatte bedrag door dat je denkt te gaan verdienen. Het UWV voert dan het bedrag in in hun systeem. Zo kun je meteen zien of je nieuwe inkomsten invloed hebben op je uitkering (= moet je wel of niet een bedrag terugbetalen aan het UWV).

Welke WIA WGA-uitkering krijg ik na de loongerelateerde uitkering?

Heb je de maximale duur van de loongerelateerde uitkering bereikt (minimaal 6 maanden, maximaal 24 maanden) en geen recht (meer) op de loongerelateerde WGA uitkering? Dan krijg je of een loonaanvullingsuitkering -of een vervolguitkering. Je krijgt 3 maanden voordat de loongerelateerde uitkering afloopt een brief van het UWV. Hierin staat of je een loonaanvullingsuitkering of een vervolguitkering gaat ontvangen.

Hierbij kijkt het UWV naar het percentage voor hoeveel je bent afgekeurd. Dit is tijdens de WIA keuring vastgesteld. Daarnaast kijkt het UWV hoeveel je verdient.

Hoe lang heb ik recht op een vervolguitkering?

Tot wanneer de vervolguitkering gaat duren kan onderstaande redenen hebben:

  • Je verdient meer dan 65% van je oude salaris. Je hebt dan nog maximaal 1 jaar recht op een vervolguitkering.
  • De arbeidsdeskundige vindt dat je meer dan 65% van je oude loon kunt verdienen. De vervolguitkering wordt dan na 2 maanden beeindigd.
  • Je gaat de helft of meer krijgen aan salaris dan wat je volgens de arbeidsdeskundige kunt verdienen. Dit betekent dat de vervolguitkering wordt veranderd naar een hogere loonaanvullingsuitkering.
  • Merk je dat je gezondheidsklachten erger zijn geworden? Is de verwachting dat je niet meer dan 20% van je oude salaris kunt verdienen? Dan zou je in aanmerking kunnen komen voor een IVA uitkering.

Je kunt de uitkering blijven ontvangen totdat je de WAO leeftijd (pensioen) bereikt. Dan moet er wel niks veranderen aan je gezondheidsklachten. Het kan ook zijn dat de uitkering eerder wordt beëindigd bijvoorbeeld wanneer je gezondheid beter wordt.

Praktijkvoorbeeld berekening vervolguitkering WGA

  • 1200 euro per maand bruto is het bedrag dat je verdiende voor je eerste ziektedag.
  • Volgens het UWV zou je theoretisch 500 euro op maandbasis kunnen verdienen (verdiencapaciteit).
  • Je ontvangt 200 euro per maand aan loon i.p.v. 50% van 500 euro=250 euro bij een werkgever en bent voor 50% afgekeurd (arbeidsongeschikt). Volgens het UWV val je in de arbeidsongeschiktheidsklasse tussen 45-55%. Dit betekent dat je een uitkering van 35% van het minimumloon krijgt (nettobedrag). Laten we voor dit voorbeeld uitgaan van een nettobedrag aan minimimloon van 1000 euro. Dit is: 350 euro.
  • Je inkomsten per maand zijn dan : 200+350=550 euro

Arbeidsongeschiktheidsklasse

35-45% =28% percentage van het minimumloon

45-55%= 35% percentage van het minimumloon

55-65%= 42% percentage van het minimumloon

65-80%= 50,75% percentage van het minimumloon

Het percentage dat je bent afgekeurd staat in het rapport van de arbeidsdeskundige. Dit rapport is naar jou toegestuurd.

Rekenhulp

Toeslag WIA uitkering aanvragen

Als je door het bedrag van de vervolguitkering niet kunt rondkomen dan kun je een toeslag aanvragen bij het UWV. Dit doe je wanneer je (gezins) inkomen lager is dan het sociaal minimum.

Vraag hier online een toeslag aan als u een WIA-uitkering heeft en uw (gezins)inkomsten lager zijn dan het sociaal minimum.

Om de toeslag aan te vragen heb je een DIGID-inlog code, burgerservicenummer en inkomsten nodig. Als je een partner hebt heb je ook het burgerservicenummer van je partner nodig.

WIA uitkering en werken met een IVA uitkering

Een IVA uitkering ontvang je als de verwachting is dat je in de toekomst niet meer zal kunnen werken. Je bent dan volledig afgekeurd en tussen de 80 en 100% afgekeurd tijdens de WIA keuring. Tijdens de keuring bekijkt het UWV hoeveel je met je klachten nog zou kunnen verdienen. Dit wordt vergeleken met de situatie voor je 1e ziektedag.

Praktijkvoorbeeld berekening IVA uitkering

Je hebt een chronische ziekte waardoor je 1200 euro per maand verdiend. Het UWV heeft uitgerekend dat je theoretisch nog 100 euro zou kunnen verdienen. Hoeveel je bent afgekeurd wordt in onderstaand overzicht duidelijk:

1200-100=1100:1200=0,91×100=91% afgekeurd

Wil je weten hoe hoog je inkomen is als je gaat werken? Kijk dan op de rekenhulp van het UWV. Als maandloon vul je het bruto bedrag in. Dit is het bedrag dat in de beslissing van het UWV staat. Bij het brutobedrag per maand vul je als je in loondienst bent het bedrag dat staat bij SV-loon. Kun je dit niet vinden vul dan gewoon het bedrag dat staat bij bruto. Ben je zelfstandige voer dan je winst in.

Tip: je zou het UWV kunnen vragen of ze je een’ pro-forma’ berekening kunnen maken. Jij geeft dan het geschatte bedrag door dat je denkt te gaan verdienen. Het UWV voert dan het bedrag in in hun systeem. Zo kun je meteen zien of je nieuwe inkomsten invloed hebben op je uitkering (= moet je wel of niet een bedrag terugbetalen aan het UWV).

Rekenhulp

Testimonials

Zeer informatief, leuke afbeeldingen. Goede tips en zeer herkenbaar. Een aanrader voor als je niet weet wat je te wachten staat bij de UWV.
Marco Vroomen
Go to www.addthis.com/dashboard to customize your tools -->